Oskar Schindler gyára

Oskar Schindler neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng az 1993-ban forgatott, Schindler listája című filmből. Spielberg dokumentarista stílusú alkotása a szudétanémet gyáros és üzletember igaz történetét meséli el, aki a második világháború alatt mintegy 1200 zsidót foglalkoztatott zománcedény gyárában, ezáltal megmentve őket a haláltól. Személyisége és alakja ambivalens képet mutat a kettősség miatt, amit az okozott, hogy egyszerre volt élvhajhász, cinikus, náci kollaboráns, másrészt, önzetlen, emberbarát és bátor férfi. 

A gyár története 1937-re nyúlik vissza, amikor Izrael Kohn, Wolf Lúzer Glajtman és Michael Gutman megalapította az első Kis-Lengyelországi fém termékek gyárát (Pierwsza Małopolska Fabryka Naczyń Emaliowanych i Wyrobów Blaszanych „Rekord” Sp. z o.o). 1939 márciusában a gyár leállította a termelést, majd júniusban csődöt jelentett. Schindler a náci párt és a német katonai hírszerzés, az Abwehr tagjaként 1939 szeptemberében, Krakkó megszállásakor érkezett a városba és alig várta, hogy hasznot húzzon a konfliktusból. Ez idő tájt ismerkedett meg egy zsidó könyvelővel, Itzhak Sternnel aki jó szolgálatot tett neki a helyi zsidó üzleti közösséggel való kapcsolattartásban. Novemberben kevés pénzért megvette a fizetésképtelen gyárat, melynek új neve Deutsche Emailwarenfabrik (DEF) lett. Ambiciózus terveinek köszönhetően később bővítésbe kezdett, új üzemcsarnokot szociális létesítményeket, lakó-és irodaépületeket épített,  gépeket és szerszámokat vásárolt. A háború eleinte jó üzlet volt, Schindler a német hadsereg részére gyártott fazekakat és serpenyőket. Kezdetben főleg lengyeleket foglalkoztatott, majd a költségek csökkentése miatt egyre több zsidót alkalmazott a krakkói gettóból, akik olcsó és megbízható munkaerőnek bizonyultak. Abban az időben, mintegy 56 000 zsidó élt a városban, de a gyárban sokkal jobb életkörülmények uralkodtak, mint a gettóban, a zsidókat nem bántották és nem ölték meg, sőt Schindler felesége még egy titkos kórházat is kialakított a gyáron belül, Schindler pedig rengeteg pénzt költött élelmiszerre és gyógyszerekre.

1942 májusától kezdve a nácik elkezdték szisztematikusan deportálni a zsidókat a környező koncentrációs táborokba, majd 1943 elején pedig elrendelték a gettó végleges felszámolását. A feladatot egy fiatal és kegyetlen SS százados, Amon Göth kapta. Azokat a zsidókat, akik egészségesek és munkaképesek voltak, a płaszówi kényszermunkatáborba, a többieket haláltáborokba vitték vagy kivégezték a helyszínen. Schindler meggyőzte Göthöt, hogy a gyárat alakítsák a płaszówi munkatábor egy altáborává (subcamp), ezáltal biztosítva, hogy a zsidók a gyárban maradhassanak. Annak érdekében, hogy ez működhessen, rendszeresen adott kenőpénzt a kiválasztott SS tiszteknek. Mintegy ezer embert sikerült gyári munkásként regisztrálnia, de Schindler számtalan kockázatot vállalt. Kettős játéka miatt háromszor le is tartóztatták, azonban kapcsolati révén mindig hamar kiszabadult. 1943-ban a a gyárat lőszergyárrá alakították, töltényhüvelyeket, tüzérségi lövedékeket gyártottak, ezáltal Schindler gyára képes volt közvetlenül hozzájárulni a Harmadik Birodalom háborús erőfeszítéseihez.

Látva a végbe menő változásokat, 1944 őszén Schindler felvetette, hogy a gyárat és a munkásokat Csehszlovákiába, Brünnlitzbe telepítse, hogy onnan továbbra is teljesítsék létfontosságú lőszerszámok gyártását. Miután némi pénzt gazdát cserélt, Göth beleegyezett a tervbe, Schindler pedig összeírta azt a listát, amellyel a mintegy 1200 zsidó életét megmentette. Amikor 1945 januárjában a szovjet hadsereg bevonult Krakkóba, Schindler és zsidó munkásai már Brünnlitzben voltak.

Lehetetlen pontosan megmondani, mikor jött el a pillanat, amikor Schindler megszűnt pusztán kizsákmányoló üzletembernek lenni, és az emberek megmentője lett. Valószínűleg nem volt egyetlen pont, inkább számos különböző esemény hatása vezetett oda, hogy merész tetteit véghez vigye.


A gyárban berendezett kiállítás címe "Krakkó náci megszállás alatt 1939-1945." A látogatókat 45 kiállító terem várja, melyeket végigjárva különböző témakörök mentén ismerhetjük meg a háborút 1939-ben, a krakkói zsidók sorsát, a mindennapi életet és a családok helyzetét a megszállás alatt, a gyárat, a benne élő és dolgozó embereket, a földalatti ellenállást. Sétálhatunk a macskaköves utcán, felszállhatunk a villamosra, beléphetünk egy bérházba, egy lakásba, fodrászüzletbe, ülhetünk a pályaudvaron, miközben a film és rádiófelvételek, fotók, multimédiás prezentációk, levéltári dokumentumok tárják elénk még szemléletesebben a történelmet.

Schindler gyárát a világ minden tájáról felkeresik a turisták, mely lenyűgöző módon szemlélteti a félelmet, a bizonytalanságot, a fájdalmat és a rémületet, mely nem csak a zsidókat hanem minden krakkóit hatalmába kerített a háború alatt. Felkavaró időutazás. Semmiképp sem nevezhető hagyományos kiállításnak, mert annyira erőteljesen és élethűen tárja elénk a múltat, hogy sokszor beleborzongunk. 

Szerintem kihagyhatatlan, ha az ember Krakkóban jár, számomra az egyik legérdekesebb kiállítás, amit valaha láttam. Megtekintése legalább 2-3 órát igénybe vesz.

A gyár másik része ad otthont a Kortárs Művészeti Múzeumnak, a MOCAK-nak.


INFO

Fabryka Emalia Oskara Schindlera
cím: ul. Lipowa 4, 30-702 Kraków
web: mhk.pl/branches/oskar-schindlers-factory
facebookfacebook.com/FabrykaSchindlera

Nyitva tartás:
Télen (November - Március)
Hétfő:  10.00 - 14.00
Kedd - Vasárnap: 10.00 - 18.00
Minden hónap első keddjén zárva!

Nyáron (Április - Október)
Hétfő: 10.00 - 16.00
minden hónap első hétfőjén 14.00-ig
Kedd - Vasárnap: 09.00 - 20.00
Minden hónap első keddjén zárva!

Belépőjegy vásárlás zárás előtt legkésőbb 90 perccel.
A belépők száma naponta korlátozott, érdemes online jegyet foglalni előre. Ha nem sikerül, foglalás nélkül is van esély a bejutásra, ez esetben viszont érdemes reggel érkezni.

Belépőjegy foglalás online: www.bilety.mhk.pl

2019-ben a Múzeum az alábbi napokon zárva:
Április 21., Május 3., Június 20., Augusztus 15., November 1., November 11., December 25.

A múzeum egyénileg és csoportosan is látogatható.

Belépőjegyek:
Normál jegy: 24 PLN
Kedvezményes:18 PLN
Csoportok esetén (max. 15-26 fő) vezetés nélkül: 18 PLN/fő
Iskolás csoportok esetén: 15 PLN/fő
Családi: 50 PLN (két felnőtt és két 16 év alatti gyerek vagy egy felnőtt és három 16 év alatti gyerek)
Vezetés egyéni turisták részére: 140 PLN  (Iskolai csoportok részére: 120 PLN)

Csoportoknak a jegyet online előre foglalni kell.
Hétfői napokon az egyéni látogatóknak a belépés ingyenes (ingyenes jegyet a pénztár ad ki).

(Utolsó frissítés: 2019. október 24.)