A krakkói trombitaszó

A Mária-templom magasabbik tornyából (úgynevezett hejnalicy) minden órában felcsendülő dallam a város egyik jelképe, amely 1927 óta minden délben a Lengyel Rádióban is megszólal.

Krakkó az egyetlen város a világon ahol megőrizve egy középkori hagyományt, ugyanaz a dallam szólal meg egy toronyból napról napra, mint évszázadokkal ezelőtt. Csak találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy szerzője krakkói illetőségű lehetett, mindenesetre annyi bizonyos, hogy a krakkói kürtszóról már 1392-ben említést tettek a krónikák. A középkorban naponta kétszer, napfelkeltekor és alkonyatkor ezzel jelezték a kapuk nyitásának és zárásának idejét, valamit a tüzek fellobbanását vagy a város felé közeledő ellenséget. Csak később vált hagyománnyá, hogy a dallamot minden órában eljátsszák. A XIV. században Krakkóban I. Lajos és Szent Hedvig uralkodása idején nyüzsögtek a magyarok,  így nem véletlen a dallam nevének "hajnal" szavunkkal mutatott hasonlósága sem, mert a "hejnał" tulajdonképpen egy magyar jövevényszó és a mi "hajnal" szavunkból ered.

A trombitaszó manapság is minden nap 48-szor felcsendül (minden órában kétszer), amit a "hejnalisták" a világ négy égtája felé fordulva játszanak el. Először a Wawel felé a király, majd a polgármester tiszteletére nyugat felé, utána a Barbakán irányába (észak) a vendégek üdvözlésére, és kelet felé, a Mały Rynek irányába a tűzoltóparancsnok tiszteletére.

Történeti feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a hejnałt az évszázadok alatt hosszabb-rövidebb időre többször mellőzték, a második világháború kitörését követően a németek is megtiltották átmenetileg az eljátszását, ugyanakkor ez a kürtszó kísérte a lengyelek 1944-ben Monte Cassiononál aratott győzelmét, amikor Emil Czech a lengyel hadsereg őrmestere eljátszotta a dallamot.

Emil Czech 1944-ben Monte Cassiononál
A kürtszóval kapcsolatban él a krakkóiak egyik legérdekesebb legendája, mely szerint anno, a toronyban őrt álló trombitás meglátta a város felé közeledő tatárokat és játszani kezdte a dallamot, ám az ellenség nyilasai torkon találták őt és így kürtszó megszakadt. A hejnał mai napig úgy szólal meg minden egyes alkalommal, hogy a dallam váratlanul véget ér. A legenda valóságtartalma (mint mindig), ebben az esetben is megkérdőjelezhető és valószínűbb, hogy a tatárjárás idején egy másik, a város falain kívül álló templom tornyából figyelték az ellenség közeledtét. XVI. századi források ugyanakkor arra utalnak, hogy több torony és több trombitás is létezett, és a dallam megszakadása jelzés lehetett, hogy a kapuk nyitása vagy zárása befejeződött. Van azonban egy másik esemény is, amely magyarázatot adhat a kürtszó hirtelen végére, ugyanis 1901-ben az éppen szolgálatot tejesítő trombitás természetes halállal meghalt, s így a dallam abbamaradt.

foto: Séta Krakkóban

foto: Séta Krakkóban
Érdekesség, hogy 2000 június 11-én a városban megrendezett Katonai Zenekarok Nemzetközi Találkozója alkalmából mintegy kétezer trombitás játszotta el egyszerre a krakkóiak "himnuszát" a főtéren, ezzel bekerülve a Guinness rekordok könyvébe. A hatalmas zenekar legidősebb tagja 79, míg a legfiatalabb alig 8 éves volt.

A hejnalisták "munkahelye" 2016-ban jelentős felújításon esett át, az ott dolgozó tűzoltó-trombitások új szociális helyiséget vehettek birtokba és a felvezető 239 lépcsőfok is restaurálásra került.

Hogy milyen lenyűgöző látványban van része azon keveseknek, akik ezt a feladatot ellátják vagy fellátogatnak a toronyba, azt megnézhetjük ezeken a látványos éjszakai felvételeken.


INFO

Bazylika Mariacka
cím: plac Mariacki 5, 31-042 Kraków
web: http://mariacki.com/zwiedzanie-hejnalicy

Nyitva tartás:
Április 1 - Október 31. (kivéve a vallási ünnepek napjain)
Kedd - Szombat: 09.10 - 11.30 és 13.10 - 17.30 (feljutás 30 percenként)
Vasárnap 13.10-17.30 (feljutás 30 percenként)
Hétfőn zárva!

November, December és Március (kivéve a vallási ünnepek napjain)
Csütörtök - Szombat: 09.10 - 11.30 és 13.10 - 17.30 (feljutás 30 percenként)
A hét többi napján zárva!

Január és február: ZÁRVA!

FONTOS információ!
A látogatók száma korlátozott, félóránként maximum 10 fő mehet.
Biztonsági okokból 7 év alatti gyermekek a tornyot nem látogathatják.


Belépőjegyek:
Normál jegy: 15 PLN
Kedvezményes (7 - 18 év): 10 PLN

Belépőjegy vásárlás a plac Mariacki 7. szám alatt található idegenforgalmi irodában.
A torony bejárata a templom ulica Floriańska felőli oldalán található.