Gyermekkorunk lengyel rajzfilmjei

A Varázsceruza (eredeti címe: Zaczarowany ołówek) című rajzfilm sorozatot a łódź-i Se-Ma-For Stúdió készítette 1964 és 1977 között. Összesen 39 epizód született Piotrekről és kutyájáról, a két jóbarátról, akik egy Varázsceruza segítségével oldják meg minden gondjukat, mert amit a ceruzával lerajzolnak, az megelevenedik... így gyakorlatilag nincs az a probléma, ami kifogna rajtuk.


Lolka és Bolka (eredeti címe: Bolek i Lolek - valójában a Bolesław és Karol név becézései) az a mese, amire talán mindenki emlékszik (már aki koránál fogva emlékezhet rá), mert a két kis kerekfejű fiúcskát nem lehet elfelejteni. Így harminc év távlatából Lolka frizurája mondjuk kifejezetten vicces, de mindez persze nem számít. Lolka és Bolka az egyik legnépszerűbb lengyel rajzfilmsorozat, ami az ország határain túl is óriási sikert aratott. Gyermekek millió nőttek fel a két testvér kalandjain, a világ mintegy 80 országában vetítették. Egyike volt azon kevés rajzfilmeknek, amiket az iráni televízió is vetített 1979 után. Bolka a piros rövidnadrágos, magasabb és vékonyabb fiúcska, Lolka pedig az alacsonyabb, lila kantáros nadrágot viselő kisfiú. A sorozatban szerepelő Tola nevű kislány Lolka és Bolka "szerelme", aki az erdőben él egy faházban. Az alkotó, Władysław Nehrebecki tulajdonképpen két fiától merített ihletet és ötletet, akiknek csínytevései és tulajdonságai, némileg felnagyítva megjelennek előttünk a vásznon.


A Füles mackó az én egyik nagy kedvencem, a főcímdalát a mai napig dudorászom néha. Ez a mese tulajdonképpen egy bábfilmsorozat, a főhős Füles mackó (eredeti neve: Miś Uszatek) karaktere pedig egy 1957-ben megjelent mesekönyvben született meg. A sorozatot 1975-ben kezdték gyártani szintén a łódź-i Se-Ma-For Stúdióban. A kis "plüssmackó" figuráját hamar megszerették a gyerekek, így a sorozat összesen 104 epizód hosszúra sikeredett, ezzel elfoglalva a helyet Lolka és Bolka figurája mögött, akik 150 részen keresztül szórakoztatták a kicsiket kalandjaikkal. A főszereplő Füles mackó és legjobb barátja Nyuszika magyar hangjai Gyurkó Henrik és Havas Gertrúd voltak.

"Már megettem egy tál tejbegrízt, most még iszom két bögre tejet. Brumm. És most jöhet a desszert... csokoládé helyett vitamin."


Pampalini egy nem túl okos, de nagyon lelkes vadász, aki a különböző epizódokban más-más más állatokkal találkozik, akiket ügyetlensége folytán nem tud elejteni, így inkább összebarátkozik velük. A 13 részből álló sorozatot a bielsko-białai Animációs Filmstúdió készítette (1975 és 1980 között), csakúgy mint a Rexi kutya (eredeti címe: Reksio) című mesét, amit 1967 és 1990 között gyártottak. A rajzfilm sorozatban Rexi kutya karakterén kívül több más állat is feltűnik. Kalandjaik összesen 65 epizódon keresztül zajlottak.