Hölgy hermelinnel

A Hölgy hermelinnel Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, amit te is megcsodálhatsz, ha Krakkóban jársz.

A kép sorsát egészen a XVIII. száazd legvégéig homály fedi. Legelőször 1800-ban bukkant fel, amikor Adam Jerzy Czartoryski a családi gyűjtemény részére megvásárolta és hazájába Lengyelországba szállította. 30 évvel később az oroszok megszállása miatt Drezdába, majd Párizsba küldte, s a kép csak a XIX. század végén került vissza Lengyelországba. A második világháború alatt a németek magukhoz vették és a kép átmenetileg Németországba került, de a háborút követően a lengyelek visszakapták és azóta is nemzeti kincsként őrzik, 2016-ban pedig a Lengyel Köztársaság tulajdonává vált. Jelenleg a Krakkói Nemzeti Múzeum főépületében tekinthető meg.

Ma már tudjuk, hogy a portrén Cecilia Gallerani szerepel, aki Ludovico il Moro (Ludovico Sforza) milánói herceg szeretője volt. A herceg kérésére,  1489-90-ben festett Leonardo a Hölgy hermelinnel című képet. A művész anatómiai tudásának és megvilágítási technikájának köszönhetően sikerült egy háromdimenziós emberi alakot létrehoznia a képen. 

Hölgy hermelinnel

Leonardo da Vinci

INFO

Muzeum Narodowe w Krakowie

cím: Al. 3 Maja 1, 30-062 Kraków
web: https://bilety.mnk.pl
facebook: www.facebook.com/muzeum.narodowe.krakow

Nyitva tartás: 
Hétfő: ZÁRVA
Kedd - Szombat: 10.00 - 18.00
Vasárnap: 10.00 - 16.00

Belépő jegyek: 
Normál jegy: 25 PLN
Kedvezményes: 15 PLN
Családi: 50 PLN (maximum 5 fő, köztük 1 gyermek 18 éves korig)

A belépőjeggyel a Dekoratív Művészet Galériája, valamint a Fegyverek és egyenruhák Lengyelországban kiállítás is megtekinthető.

A jegyek online megvásárlására a múzeum honlapján van lehetőség.

Előre láthatóan Leonardo da Vinci festménye 2019. december 20-tól a felújított Czartoryski Múzeumban látható, mely kilenc év után 2019. decemberében újra megnyitja kapuit.

(Utolsó frissítés: 2019.október 22.)