Jordan park

Az Óvársotól nyugatra, alig húsz percnyi sétára találjuk Krakkó egyik legnépszerűbb parkját, a Jordan parkot. Ez a hely, nem csak tökéletes kikacsolódásra nyújt lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hanem története is érdekes.

Ez volt Krakkó első nyilvános parkja, amelyet Henryk Jordan (1842-1907) lengyel orvos és szociális munkás, a Jagelló Egyetem tanára hozott létre 1889-ben. Aktív társadalmi tevékenysége mellett, nevéhez kötődik a kötelező testnevelésóra bevezetése is az iskolákban. Mélyen elkötelezett volt a gyerekek egészséges fejlődése mellett, kiemelten fontosnak tartotta a sport és szabadidős tevékenységek fajsúlyos jelenlétét életükben és úgy gondolta, hogy a személyiség fejlődéséhez a mozgás éppannyira hozzá tartozik, mint a tanulás. Annak érdekében, hogy a sportolást minél jobban integrálni lehessen a gyermekek mindennapjaiba, egy olyan "játszóteret" álmodott meg ahol tucatnyi sportpálya, medence valamint gimnasztikai,- és sporteszközök tették lehetővé az aktív és változatos testmozgást a gyerekek és fiatalok számára. A park nem csak Lengyelországban, Európában is egyedülállónak számított, amelynek mintájára később több lengyel városban (Varsóban, Lublinban, Płockban és Kaliszban) is kialakítottak hasonló parkokat. 

fotó: Ferdziu (Wikimedia Commons)

Jordan közvetlenül felügyelte a munkálatokat és maga szállította haza Németországból, Svájcból és Svédországból a legújabb sporteszközöket és játékokat. 1906-ban a parkot újabb játékokkal és fedett pályákkal bővítették ki, ezen kívül öltözőket, mosdókat létesítettek. A parkban számtalan sportág művelésére lehetőség nyílt. Sok más egyéb mellett lehetett futni, focizni, krikettezni, teniszezni, de ki lehetett próbálni a gerelyhajítást vagy íjászatot is. 

A második világháború alatt a németek megszállásakor a park egy része elpusztult,  a középén ültetett kör alakú gyertyán labirintus megsemmisült, területén barakkokat és bunkereket építették, határait szögesdróttal vették körül. A háborút követően a parkot kibővítették, és bár kinézete jelentősen megváltozott, a műemlékek nagy része elpusztul, a park még ma is az aktív szabadidő eltöltésének színtere. Hatalmas zöld felületeivel, szabálytalan úthálózatával, kis tavával ideális helyszínt nyújt a kikapcsolódásra és pihenésre vágyóknak. Területén kiállításra került 54 lengyel történelmi személyiség mellszobra és Henryk Jordan emlékműve is. 

fotó: Chemik12 (Wikimedia Commons)

INFO

Park Jordana
cím: aleja 3 Maja 11, 30-062 Kraków
megközelítés: a parkba könnyen eljuthatunk az Óvárosból a 20-as villamossal, vagy gyalog mindössze 15-20 perc alatt