Lengyel filmek a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF), szeptember 24. és október 2. között, négy helyszínen, a Premier Kultcaféban, az Ódry Színpadon, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben és a Kazimír Étteremben.

A több, mint egy hétig tartó seregszemlén 22 ország, mintegy száz filmjét tekinthetjük meg, köztük az alábbi hat lengyel alkotást is.


A film nagyon személyes, költôi történet egy csodálatos memóriával rendelkezô idôs emberrôl. Schoenker úr élete legnehezebb utazására készül, így könnyítve lelkén, melyet a világháború szörnyû emlékei gyötörnek azóta is. A történet eddig teljesen ismeretlen tényekkel szolgál a Schoenker apja által Auschwitz városában „mûködtetett” Bevándorlási Hivatalról, amely a zsidó lakosok Palesztinába menekülését segítette volna – hiába. A nézôt óhatatlanul kísértik a mai Európa dilemmái, a menekülés kérdése, az, hogy akár a legkisebb gesztus is életeket menthet.

2016. szeptember 26. 19.30 - Premier Kultcafé
2016. szeptember 27. 13.30 - Premier KultcaféA Gdanski pályaudvar
Hogy történhetett meg 1968-ban, 25 évvel a Holocaust után, hogy zsidó állampolgárokat tömegesen elüldözzenek Európából, Lengyelországból? A Gdanski pályaudvar több mint 40 évvel a történtek után, az antiszemita hisztéria kitörését tárja a nézôk elé.

2016. szeptember 30. 15.45 - Olasz Kultúrintézet
2016. október 1. 15.15 - Premier Kultcafé kisterem


Harcban a Sátánnal
Európa, Lengyelország, ma. 150 katolikus pap végez ördögűzést. Ezrek mennek keresztül a rituálén. Vajon tényleg lehet rajtuk segíteni vagy az ördögűzés valójában a pszichiáterek munkáját veszi el? A film három, látszólag meleg családi légkörben nevelkedő, de komoly gondokkal küszködő fiatal lány életén keresztül nagyon súlyos kérdéseket feszeget. Ördög? Butaság? Hisztéria? Extázis? A feloldozásra a néző is sokáig várhat…

2016. szeptember 29. 19.15 - Ódry Színpad
2016. szeptember 30. 15.30 - Kazimír Étterem
2016. október 1. 17.15 - Premier KultcaféHívj kérlek Mariannak
Marianna, aki ma egy csinos 40 éves nô, néhány éve egy napon arra eszmélt, hogy egész addigi életét hazugságban élte. Más testbe, más lélekbe zárva. Férfiként. A számára legfôbb értékért, a szabadságért, súlyos döntést hozott, még azon az áron is, hogy elveszítheti, ami a legdrágább neki, a családját. A zseniális, hosszú évekig tartó rendezôi munka eredményeként végigkövetheti a nézô a tiszta lappal induló új élet legfontosabb állomásait. Már-már úgy tûnik, Marianna boldog lehet, ám mindennek megvan a maga ára, a hormonkezelés nem marad mellékhatások nélkül. Megdöbbentô, keserû fordulatokat tartogat az élet, amely mind a filmnek, mind a Marianna életét feldolgozó színmûnek is a forgatókönyvírója.

2016. szeptember 28. 18.15 - Ódry Színpad
2016. szeptember 30. 13.00 - Ódry Színpad Megállíthatatlanok
A Megállíthatatlanok a szenvedélyről, az elszántságról és a barátság erejéről szóló történet. A film főszereplői Krzysztof, Sebastian és Marcin - három különböző személyiség, három különböző Seahawks Gdynia amerikai foci játékos, akiket közös szenvedélyük révén hozott össze a sors. Sok dolog megosztja a triót, ám a csapatjáték minden különbséget elhomályosít, és közelebb hozza őket egymás megértéséhez. Edzéssel keresik a kenyerüket, és a szabadidejüket is azzal töltik, hogy alaposan felkészüljenek a játékokra. A film betekintést nyújt e férfiak magánéletébe, edzési szokásaiba és rendkívüli mérkőzéseikbe.

2016. szeptember 26. 17.45 - Premier Kultcafé
2016. szeptember 27. 13.00 - Ódry SzínpadFivérek
80 év kazahsztáni számûzetés után két testvér visszatér Lengyelországba azzal a céllal, hogy megtalálják helyüket az új világban. Személyiségük különbözôsége miatt számos akadállyal kell szembenézniük: az egyikük álmodozó festô, a másikuk pedig mérnök. Olyan különbözôek, mint tûz és víz, és éppen olyan elválaszthatatlanok, mint a virág a szárától. Újra fel akarják építeni az életüket annak a drámai eseménynek ellenére is, hogy házuk, több ezer festménnyel együtt leégett. Az idôvel való versenyfutásuk elkezdôdött. Vajon ki lesz a gyorsabb?

2016. szeptember 25. 16.00 - Premier Kultcafé
2016. szeptember 26. 17.00 - Ódry SzínpadA részletes program a fesztivál honlapján megtekinthető.