Szent Adalbert-templom

Az ulica Grodzka felől érkezve a főtérre, rögtön megpillantjuk a tér délkeleti sarkában egymagában álló Szent Adalbert-templomot (Kościół Św. Wojciecha), amely Krakkó legrégebbi kőtemploma. A nagyrészt mészkőből épült templom magán hordozza a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk építészeti stílus jegyeit is. A hagyomány szerint itt prédikált Szent Adalbert, a lengyelek védőszentje mielőtt poroszországi küldetésére indult, ám ennek a legendának a valóságtartalma vitatható.

 fotó: Séta Krakkóban

A feljegyzések szerint, helyén a X. században egy fából készült pogány templom állt, majd később a XI. században egy kőtemplom, melynek maradványait a régészek megtalálták, s amelynek egy része ma is látható falak a tövénél. A krakkói főteret 1257-ben tervezték, ám a ma is álló templom építése jóval korábbra, a XI. és XII. század fordulójára nyúlik vissza. Ez megmagyarázza a kis templom látszólag véletlenszerű elhelyezkedését és azt, hogy belső padlószintje miért van mintegy két méterrel a főtér jelenlegi szintje alatt, amelyet anno még a templomhoz igazítottak, ám az azt követő évszázadok alatt a tér szintje jelentősen emelkedett. A XVII. században, mikor a templom egy része már nem látszódott, falait megmagasították, nyugati oldalán új bejáratot alakítottak ki, homlokzatát bevakolták, tetejére pedig egy barokk kupolát helyeztek. Az ulica Grodzka felől, a déli oldalon látható a régi, román stílusú bejárat, amely egy kőlépcsőn közelíthető meg.

Jelentős módosításokat már csak a XVIII. században hajtottak végre, 1711-ben új sekrestyét építettek, valamint a század második felében Nepomuki Szent János-kápolnáját az épület keleti oldalán, amely később Kadłubek Boldog Vince nevét kapta.

A templomban gyakran tartanak kamarakoncerteket és az alagsorban megtekinthetjük a Krakkói Régészeti Múzeum kiállítását, amely a főtér és a templom történetét mutatja be az érdeklődőknek.

 fotó: Séta Krakkóban

Körpanorámás felvételek a templom belső tereiről (klikk a képre)

INFO

Kościół Św. Wojciecha
cím: plac Mariacki, 31-042 Kraków
web: wojciechnarynku.pl

Nyitva tartás
Templom:
Hétfő - Vasárnap : 09:00 - 17:00
Kiállítás:
Június - Október
Hétfő - Szombat: 10:00 - 16:00
Vasárnap: ZÁRVA
A kiállítás egyházi ünnepeken zárva tart!

(Utolsó frissítés: 2019. október 28.)