Forralt sör

Bár a jó öreg vodka sok helyzetben "segítséget nyújt" a lengyeleknek, a kemény és fagyos telek alkalmával ők is vágynak némi forróságra. Majd minden nemzetnek megvan a maga lélekmelengető téli itala, a lengyeleknek ez nem más, mint a forralt sör. Először talán kicsit furcsán hangzik, mindenesetre ha bele gondolunk, hogy a bort is felforraljuk, máris elképzelhetőbbnek tartjuk, hogy megkóstoljuk. 


Lengyelül grzane piwo-nak hívják, és a hideg beálltával a legtöbb bárban vagy téli vásárban megkóstolhatjuk. A sört lassan melegítik, de csak addig, hogy épp forrni ne kezdjen, fahéjjal, narancshéjjal, szegfűszeggel és más forró italokhoz való fűszerekkel ízesítik, majd mézzel, cukorral, gyömbérsziruppal vagy akár szörppel édesítik.

Ez a turisták számára felfedezni való ínyencség a lengyelek egyik kedvenc téli itala és a baráti csevegések gyakori kísérője. Különleges íze, aromás illata és gyönyörű borostyán színe miatt nem csak a sörkedvelők fogyasztják... ezért ne legyünk bizonytalanok, ha krakkói sétánk alatt kicsit csíp a hideg és fázunk, mindképpen kóstoljuk meg, mert garantáltan felmelegít. Otthon magunk is elkészíthetjük vagy Lengyelországban járva a boltban is megvásárolhatjuk a kész, fűszerezett italt, amit már csak felmelegíteni kell. 

A forralt sör receptek némelyike rumot, tejszínt és akár tojást is tartalmaz, amihez nem csak a fülünk, de a gyomrunk sem szokott, ugyanakkor ez ne tántorítson el bennünket, már csak a lengyel-magyar barátság kedvéért is tegyünk egy próbát.