Lengyel származású hírességek

Lengyelország Európa kilencedik legnépesebb országa, így nem meglepő, hogy a világ számos lengyel ősökkel büszkélkedő hírességet ismer. Sok, ma is élő világsztár felmenői Lengyelországból emigrált zsidók voltak, akik elsősorban Amerikában telepedtek le a (szebb) élet reményében.


A számtalan kiváló alakítást nyújtó Harvey Keitel, a sok férfiszívet megdobogtató Scarlett Johansson, a bájos és kiváló Oscar-díjass zínésznő Natalie Portman, és a szintén Oscar-díjas Gwyneth Paltrow is lengyel felmenőkkel rendelkezik.

A Vámpírnaplók című tévésorozatban ismertté és a tinik bálványává vált Paul Wesleynek édesanyja és édesapja is lengyel, ő maga beszéli is a lengyel nyelvet és számtalanszor járt Lengyelországban. A Jóbarátok című sorozatban feltűnt, mindig vidám Lisa Kudrow ősei is lengyelek voltak. Kudrow egyébként részt vett a Who Do You Think You Are? (Mit gondolsz, ki vagy?)  című dokumentumfilm sorozatban és gyökereit kutatva ellátogatott az északi tengerhez, Gdyniaba is. Elmondása szerint a családi történetek és a tudomására jutott tények mély és felkavaró hatással voltak rá.

A lenyűgöző színész, Adrien Brody rokonai szintén Lengyelországból emigráltak Amerikába, az otthon maradottak tragikus módon a holokauszt áldozatává váltak. A zongorista című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott színész egyébként a film kedvéért még lengyelül is meg kellett tanuljon, aki ezáltal közelebb került gyökereihez és múltjához.

Legerősebb kötődése Lengyelországhoz a gyönyörű és világhírű francia színésznőnek, Juliette Binochenak van, aki anyai ágon származik Lengyelországból. Nagyanyja Julia Helena Młynarczyk színésznő és francia származású, szintén színész nagyapja Henry Stalens Olsztynban kötöttek házasságot, majd a nácik Auschwitzba deportálták őket. Édesanyja Częstochowában született, ahol felnőtt korában aktívan részt vett a közösség életében, színházi szakmai műhelyeket szervezett. Tevékenységének ma is számtalan nyomára bukkanni a városban. Juliette már Párizsban született, de kötődése a lengyelekhez és Częstochowához ma is igen erős, olyannyira, hogy a városnak díszpolgára is.

A Wikipedia "lengyel amerikaiak" listáját olvasgatva még számtalan ismert névre bukkanhatunk, nem csak a színészek, hanem más művészek, sportolók és politikusok nevei közt is.