Pápai krémes - Kremówka papieska

A sütemény, amit szinte mindenki megkóstol ha Wadowiceben jár, nem más, mint az a krémes amely úgy híresült el, hogy II. János Pál pápa kedvence volt és a lengyelek gyakran egész egyszerűen csak "pápai krémesnek" nevezik. 

fotó: Cukierina Wadowice

fotó: wadowita24.pl

II. János Pál pápa Karol Wojtyła néven született Wadowicében, ott élt és járt iskolába egészen a középiskola végéig. A városban létezett egy cukrászda az ulica Mickiewicz és a főtér sarkán, amely kifinomult ügyfélkörrel rendelkezett, tisztek, tanárok, tisztviselők jártak oda elfogyasztani egy-egy kávét vagy süteményt, a fitalok körében pedig szokás volt a cukrászdában megünnepeli az érettségi sikerét. Természetesen a fiatal Karol Wojtyła is betért barátaival, hogy egy krémessel jutalmazza magát. Egy vicces mendemonda szerint a srácok fogadásba bonyolódtak, hogy ki tud több sütemény elfogyasztani, és pápa állítólag 18 krémest is megevett.

A cukrászda épülete természetesen még ma is áll, ám ott sajnos süteményt már nem kaphatunk. Ellenben az összes wadowicei cukrászdában (és Krakkóban is) megkóstolhatjuk a pápa kedvenceként elhíresült édes csodát, amely valamelyest hasonlít a mi krémesünkre, de tésztája sokkal vastagabb, krémje pedig édesebb és krémesebb. Természetesen, mint mindent, ezt is töbféleképp készítik, nem is láttam még két egyforma pápai krémest... a legjobb tehát, ha mindent végigkóstoljuk.

Bár némely recept szerint a süti tartalmaz némi alkoholt, az azt készítő Karol Hagenhubera cukrász viszont állította, hogy krémesbe sosem tettek likőrt vagy más alkoholos italt, viszont a pápa mindig sejtelmesen elmosolyodott ha a kedvenc édességéről beszélt.