A Sárkány-barlang

A Wawel-domb alján található - egykor középkori fogadónak és bordélyháznak helyet adó - barlang (lengyelül Smocza Jama) a legenda szerint évszázadokkal ezelőtt egy gyíkszerű, vérengző sárkány lakhelyéül szolgált.

Ez a különösen csúnya állat rettegésben tartotta a környék falvait és lakosságát, tizedelte a szarvasmarha és juh állományt, de nem csak az állatok, hanem a szűz lányok életére is tört. Mikor a környék hajadon lányai már mind meghaltak és Krak fejedelem gyermeke marad az egyetlen szűz a vidéken, a herceg megelégelte a sárkány pusztításait, ezért lánya kezét és fele királyságát ajánlotta annak, aki megöli a fenevadat.

A próbálkozások során derék férfiak estek áldozatul, akiket a felbőszült, tűzet okádó állat megégetett. De feltűnt a színen egy találékony cipészlegény, Skuba, akinek ugyan nem volt lova, kardja és páncélja - mert tudta hogy harcolnia esélytelen - de egy remek tervet eszelt ki a vadállat megölésére. Egy különleges étellel szolgált a sárkánynak - egy halott birka hasát kitömte kátránnyal és kénnel, majd a barlang bejáratához tette. A sárkány mohón felfalta az állatot majd gyomrában a kén meggyulladt, s hogy a tűzet csillapítsa a Visztulához rohant és inni kezdett, de végül annyit ivott, hogy mint egy léggömb, felrobbant.

A barlang felett magasodó dombon építette fel végül Krak herceg palotáját és alapította meg a waweli települést.

Mint legenda, természeténél fogva többféle változatban kering ma is a lengyelek körében. De annyi bizonyos, hogy a waweli sárkány története mai napig áthatja a várost és Krakkó egyik jelképévé vált.

A mészkősziklából termálvizek által formált barlang mintegy 25 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki. Három nagyobb teremből áll, mintegy 276 méter hosszú, magassága nagyjából 15 méter. Két bejárata van, egy természetes és egy mesterségesen kialakított. A kijáratnál található egy, a waweli sárkányt (Smok Wawelski) ábrázoló bronz szobor, melyet Bronislaw Chromy szobrászművész készített és 1972-ben állították fel.

foto: Diether (Wikimedia Commons)

INFO

Smocza Jama
cím: Zamek Wawel 8, 33-332 Kraków

Nyitva tartás:
Április - Október: 10.00 - 17.00
November - Március: zárva

A barlangot időszakosan néha lezárják, ezért meglátogatása nem mindig lehetséges. Erre vonatkozó aktuális információk a helyszínen elérhetők.

Belépőjegy:
5 PLN
(megvásárlása a jegypénztárakban lehetséges)
Lejutás a Tolvajok bástyájának lábánál, egy lépcsősoron keresztül.

(Utolsó frissítés: 2019. október 28.)