Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum

A náci Németország legnagyobb koncentrációs táboraként működő Auschwitz-Birkenau komplexumot  a II. világháború alatt, 1940-ben hozták létre, a németek által megszállt dél-lengyelországi Oświęcim városának közelében, Krakkótól mintegy 70 kilométerre. Működése során több mint 1,5 millió zsidó, lengyel, olasz és francia foglyot hoztak ide a világ egyik legnagyobb tömeggyilkossági kísérletének részeként. A szovjet hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel Auschwitzot, mindössze 7600 túlélőt találva. A táborban elhunytak pontos száma máig sem ismert, de becslések szerint több, mint 1,3 millió ember vesztette itt életét. A fogva tartottak mintegy 90 százaléka zsidó volt. Az emberek többségét a Zyklon B nevű rovarirtóval, gázkamrákban ölték meg, az egyéb haláleseteket a szisztematikus éhezés, a kényszermunka, az orvosi ellátás hiánya, az egyéni kivégzések és az úgynevezett orvosi kísérletek okozták. A háború végén az SS nagy erőfeszítéseket tett arra, hogy elpusztítsa a tábor maradékát, elégesse az archívumokat és meggyilkolja az összes embert, akit a "titkok birtokosaként" neveztek el. 


A komplexum három fő táborból állt: Auschwitz I - a közigazgatási központ, Auschwitz II (Birkenau) - egy megsemmisítő tábor és Auschwitz III (Monowitz) - munkatábor.

Az Auschwitz-Birkenau múzeum és emlékhely 1947-ben jött létre a lengyel parlament rendelete szerint. A tábor körülbelül 150 épületből áll, az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az eredeti barakkok, utak, kerítések, és vasúti rámpák, amelyek megmaradtak. Az egész túra mintegy 3,5 órát vesz igénybe.

A Múzeum része az archívum, amely összegyűjti, megőrzi és hozzáférhetővé teszi Auschwitz-Birkenau és más náci koncentrációs táborok történetével kapcsolatos dokumentumokat. A Volt fogvatartottak hivatala (Biuro ds. Byłych Więźniów) bizonyítványt állít ki a volt fogvatartottak és családjaik számára a bebörtönzéssel kapcsolatban.

A tábor részletes történelmét elolvashatod a wikipedián.

INFO

Miejsce Pamięci i Muzeum Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum
cím: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim 
parkoló címe: Stanisławy Leszczyńskiej Str. 16. 
web: auschwitz.org/en/
facebook: facebook.com/auschwitzmemorial

Egyéni látogatás vezető nélkül (max. 10 fő)
A tábor meglátogatása mind az egyéni látogatók, mind a csoportok számára regisztrációhoz kötött, a belépők száma naponta, illetve óránként korlátozott, ezért érdemes időben gondoskodni a foglalásról. (Amennyiben már nem sikerül időpontot foglalni, korán reggel a nyitáskor még lehetséges, hogy tudunk belépőjegyet szerezni, de ez esetben már nem garantált, hogy bejutunk.) Egyéni látogatók számára a vezetés nélküli látogatás ingyenes.

Fontos információ, hogy a vezető nélküli egyéni látogatók számára csak az alábbi időpontokban lehetséges a belépés: 

Április, május, szeptember, október: 10.00 óráig és 16.00 óra után
Június, július, augusztus: 9.00 óráig és 17.00 óra után
Január, február, március, november: 10.00 óráig és 13.00 óra után
December: 10.00 óráig és 12.00 óra után

Egyéni látogatás szervezett túra keretében (max. 10 fő)
Az egyéni látogatók számára lehetőség van többféle vezetett túrán is részt venni, ez a regisztráció során kiválasztható. Az egyéni látogatók számára meghirdetett vezetett túrák pontos időpontjai (nyelvek szerint) itt megtalálhatóak. A vezetett túrákra vonatkozó részletes árlista itt található.

Fizetés minden esetben előre szükséges.

Csoportos látogatás (10 fő felett)
A 10 fő feletti csoportok számára az idegenvezető fogadása kötelező. Az idegenvezetés díjköteles, az árakat itt lehet megtekinteni. Fizetés minden esetben előre szükséges.

A regisztrációt az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum honlapján, itt lehet megtenni. 

Nyitva tartás
Az alábbiakban a múzeum belépési órái láthatók, a látogató az utolsó belépési óra után 90 percig tartózkodhat a múzeum területén.

Január és November - minden nap 7.30 - 15.00
Február - minden nap 7.30 - 16.00
Március és Október - minden nap 7.30 - 17.00
Április, Május és Szeptember - minden nap 7.30 - 18.00
Június, Július és Augusztus - minden nap 7.30 - 19.00
December - minden nap 7.30 - 14.00


A Múzeum egész évben nyitva tart, a hét minden napján, kivéve január 1., december 25. és húsvét vasárnapot. Ideiglenesen zárva lehet hivatalos állami látogatások és ünnepségek alkalmával, ezekről a honlapon lehet előzetesen tájékozódni. 

2020. január 27-én az Auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulóján az Emlékhely a látogatók számára ZÁRVA tart!

Előfordulhat, hogy némely része a múzeumnak ideiglenesen nem látogatható, az erre vonatkozó információkat a honlapon minden esetben feltüntetik. 

2014 óta lehetőség van virtuális túrát tenni az auschwitz-birkenaui múzeumban, több mint 200 panorámakép segítségével a panorama.auschwitz.org weboldalon. 

Megközelítés

A Múzeum az Oświęcim város szélén található, a 933-as országúton (a parkoló címe: Stanisławy Leszczyńskiej Str. 16. ). Krakkóból, autóval kicsivel több, mint egy óra alatt juthatunk el Auschwitzba (69 km).

Lehetőség van vonattal vagy busszal is eljutnunk Oświęcim városába. A múzeum a vasútállomástól kb. 2 km-re helyezkedik el. Vasúti menetrendet itt, buszmenetrendet itt találsz. Ezen kívül Krakkóban számos irodánál befizethetünk minibusszal történő utazásra.

Az Auschwitz I és az Auschwitz II-Birkenau táborok 3,5 km-re helyezkednek el egymástól. Amennyiben autóval közlekedünk a két tábor között, fizetett parkolók állnak rendelkezésre mindkét hely közelében.

Minden órában közlekedik múzeumbusz egyik koncentrációs táborból a másikba, de az egykori táborok három kilométeres távolságát gyalogosan is meg lehet tenni, átkelve azokon a területeken, ahol a megszállás alatt német ipari üzemek, műhelyek, raktárak, irodák és műszaki helyiségek voltak. 

(Utolsó frissítés: 2019. október 28.)