Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum

A náci Németország legnagyobb koncentrációs táboraként működő Auschwitz-Birkenau komplexumot  a II. világháború alatt, 1940-ben hozták létre, a németek által megszállt dél-lengyelországi Oświęcim városának közelében, Krakkótól mintegy 70 kilométerre. Működése során több mint 1,5 millió zsidó, lengyel, olasz és francia foglyot hoztak ide a világ egyik legnagyobb tömeggyilkossági kísérletének részeként. A szovjet hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel Auschwitzot, mindössze 7600 túlélőt találva. A táborban elhunytak pontos száma máig sem ismert, de becslések szerint több, mint 1,3 millió ember vesztette itt életét. A fogva tartottak mintegy 90 százaléka zsidó volt. Az emberek többségét a Zyklon B nevű rovarirtóval, gázkamrákban ölték meg, az egyéb haláleseteket a szisztematikus éhezés, a kényszermunka, az orvosi ellátás hiánya, az egyéni kivégzések és az úgynevezett orvosi kísérletek okozták. A háború végén az SS nagy erőfeszítéseket tett arra, hogy elpusztítsa a tábor maradékát, elégesse az archívumokat és meggyilkolja az összes embert, akit a "titkok birtokosaként" neveztek el. 


A komplexum három fő táborból állt: Auschwitz I - a közigazgatási központ, Auschwitz II (Birkenau) - egy megsemmisítő tábor és Auschwitz III (Monowitz) - munkatábor.

Az Auschwitz-Birkenau múzeum és emlékhely 1947-ben jött létre a lengyel parlament rendelete szerint. A tábor körülbelül 150 épületből áll, az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az eredeti barakkok, utak, kerítések, és vasúti rámpák, amelyek megmaradtak. Az egész túra mintegy 3,5 órát vesz igénybe.

A Múzeum része az archívum, amely összegyűjti, megőrzi és hozzáférhetővé teszi Auschwitz-Birkenau és más náci koncentrációs táborok történetével kapcsolatos dokumentumokat. A Volt fogvatartottak hivatala (Biuro ds. Byłych Więźniów) bizonyítványt állít ki a volt fogvatartottak és családjaik számára a bebörtönzéssel kapcsolatban.

A tábor részletes történelmét elolvashatod a wikipedián.

INFO

Miejsce Pamięci i Muzeum Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum
cím: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim 
parkoló címe: Stanisławy Leszczyńskiej Str. 16. 
web: auschwitz.org/en/
facebook: facebook.com/auschwitzmemorial

Egyéni látogatás vezető nélkül (max. 10 fő)
A tábor meglátogatása mind az egyéni látogatók, mind a csoportok számára regisztrációhoz kötött, a belépők száma naponta, illetve óránként korlátozott, ezért érdemes időben gondoskodni a foglalásról. A regisztrációt a visit.auschwitz.org oldalon lehet megtenni. (Amennyiben már nem sikerül időpontot foglalni, korán reggel a nyitáskor még lehetséges, hogy tudunk belépőjegyet szerezni, de ez esetben már nem garantált, hogy bejutunk.) Egyéni látogatók számára a vezetés nélküli látogatás ingyenes.

Fontos információ, hogy a vezető nélküli egyéni látogatók számára csak az alábbi időpontokban lehetséges a belépés: 

Január: 13.00 óra után
Február: 12.00 óra után
Március, október: 15.00 óra után
Április, május, szeptember: 16.00 óra után
Június, július, augusztus: 16.00 óra után
December: 12.00 óra után

Az ettől eltérő időpontokban a Múzeumba csak idegenvezető vagy pedagógus kíséretében lehet belépni.

Egyéni látogatás szervezett túra keretében (max. 10 fő)
Az egyéni látogatók számára lehetőség van többféle vezetett túrán is részt venni, ez a regisztráció során kiválasztható. Az egyéni látogatók számára meghirdetett vezetett túrák pontos időpontjai (nyelvek szerint) itt megtalálhatóak. 

A 10 fő feletti csoportok számára az idegenvezető fogadása kötelező. Az idegenvezetés díjköteles.

A vezetett túrákra vonatkozó részletes árlista itt található.  
Egy túra körülbelül 3,5 órás, és az Auschwitz I tábornál kezdődik. 
Az ár tartalmazza az egykori Auschwitz I és Auschwitz II-Birkenau táborok bejárását idegenvezetővel, valamint a headset kölcsönzést. A múzeum az egykori tábor két helyszíne között transzfert biztosít.

Az általános túrán kívül, lehetőség van egy egy illetve kétnapos napos tanulmányutakra (6 óra illetve 2x4óra)

A regisztrációt az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum honlapján, itt lehet megtenni.
A megnövekedett látogatói forgalom időszakában a csoportos túrák elérhetősége átmenetileg korlátozott lehet.

Nyitva tartás
Az alábbiakban a múzeum belépési órái láthatók, a látogató az utolsó belépési óra után 90 percig tartózkodhat a múzeum területén.

Január és November - minden nap 8.00 - 15.00
Február - minden nap 8.00 - 16.00
Március és Október - minden nap 8.00 - 17.00
Április, Május és Szeptember - minden nap 8.00 - 18.00
Június, Július és Augusztus - minden nap 8.00 - 19.00
December - minden nap 8.00 - 14.00

A Múzeum egész évben nyitva tart, a hét minden napján, kivéve január 1., december 25. és húsvét vasárnapot. Ideiglenesen zárva lehet hivatalos állami látogatások és ünnepségek alkalmával, ezekről a honlapon lehet előzetesen tájékozódni. 

Előfordulhat, hogy némely része a múzeumnak ideiglenesen nem látogatható, az erre vonatkozó információkat a honlapon minden esetben feltüntetik. 

2014 óta lehetőség van virtuális túrát tenni az auschwitz-birkenaui múzeumban, több mint 200 panorámakép segítségével a panorama.auschwitz.org weboldalon.

Járványvédelmi intézkedések

Az Emlékhely látogatóinak és dolgozóinak biztonsága érdekében a múzeum bejárata elé higiéniai kaput helyeztek el, hogy minimalizálják a SARS-CoV-2 koronavírus, valamint más vírusok és baktériumok terjedésének kockázatát, amelyeket be lehet vinni a múzeumba (például a ruhákon).
 
A pedagógus látogatásokat az eddigieknél kisebb csoportokban szervezik meg. Csökkentették az egyszerre jelen lévő látogatók számát. A látogatóknak is be kell tartaniuk a biztonságos személyes távolságot. És a Múzeumon belül több helyen érintésmentes kézfertőtlenítő berendezéseket is telepítettek.

Megközelítés

A Múzeum az Oświęcim város szélén található, a 933-as országúton (a parkoló címe: Stanisławy Leszczyńskiej Str. 16. ). Krakkóból, autóval kicsivel több, mint egy óra alatt juthatunk el Auschwitzba (69 km).

Lehetőség van vonattal vagy busszal is eljutnunk Oświęcim városába. A múzeum a vasútállomástól kb. 2 km-re helyezkedik el. Vasúti menetrendet itt, buszmenetrendet itt találsz. Ezen kívül Krakkóban számos irodánál befizethetünk minibusszal történő utazásra.

Az Auschwitz I és az Auschwitz II-Birkenau táborok 3,5 km-re helyezkednek el egymástól. Amennyiben autóval közlekedünk a két tábor között, fizetett parkolók állnak rendelkezésre mindkét hely közelében.

Minden órában közlekedik múzeumbusz egyik koncentrációs táborból a másikba, de az egykori táborok három kilométeres távolságát gyalogosan is meg lehet tenni, átkelve azokon a területeken, ahol a megszállás alatt német ipari üzemek, műhelyek, raktárak, irodák és műszaki helyiségek voltak. 

Ha fentiekben valamely kérdésedre esetleg nem kaptál választ, keresd fel a Múzeum honlapját az auschwitz.org/en/ oldalon.

(Utolsó frissítés: 2022. január 26.)