Planty park

Joanna Torowska egyetemi adjunktus úgy fogalmazott, hogy a Planty olyan, mint egy "zöld nyaklánc a város nyakán". És milyen igaz. Ez a mintegy 41 hektáros, 4 km hosszú kert Krakkó egyik színfoltja, amely az egykori városfalak külső peremének helyén - mint anno a falak - körülöleli az óvárost.


A Planyt 1940-1944 körül
fotó: fotopolska.eu

Krakkó középkori városfalát 1807-ben nagyrészt lebontották, a hátrahagyott terület pedig több, mint egy évtizedig használaton kívül állt. A park ötlete, Feliks Radwański építész, a Jagelló Egyetem tanárának fejéből pattant ki, aki 1817-ben benyújtotta terveit az akkor erősen elhanyagolt, szemetes, latyakos terület fejlesztésére. Végül az első földmunkák öt évvel később kezdődtek és a Planty építése 1830-ban fejeződött be. Így született meg ez a ma is élő oázis a lüktető óváros peremén, amely mind a krakkóiak mind a turisták számára a kikapcsolódás színteréül szolgál.

A tavakkal, szökőkutakkal, szobrokkal tarkított Planty tulajdonképpen több tucat kert összefüggő láncolata, benne több, mint kettőezer fával és több ezer bokorral. Végig sétálni a parkon, mintegy két órát vesz igénybe, de közben megcsodálhatunk számos műemléket vagy leülhetünk élvezni a nyugalmat a több száz pad valamelyikén.