Sorban állás társasjáték

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete 2011-ben mutatta be a Sorban állás társasjátékot, amit sokan csak a "szocialista monopolynak" titulálnak. A játék számos országban megjelent, köztük Oroszországban is, ahol azonban hamar lekerült a boltok polcairól. A játék kitalálói nem végezték el az oroszok által kívánt változtatásokat, akik úgy vélték, a játék túlságosan kritikus szemszögből közelíti meg a kommunizmust, így azt betiltották Oroszországban.A lengyel nevén "Kolejkának" hívott játék szerencsére hazánkban is megjelent, így bármikor elővéve egy rendhagyó történelemórával szórakoztathatjuk magunkat, családunkat és barátainkat.

A Sorban állás nem titkoltan oktatási célzattal jelent meg, hiszen a lengyel történelem egy olyan időszakába repít bennünket, amely meghatározó volt Lengyelország, és a keleti blokk többi országának életében is. Az első világháborút követően, a kommunizmus éveiben (Lengyelországban is) irreális elvekre építő, központilag irányított tervgazdálkodást vezettek be. Ennek következtében a rendszer folyamatosan elégtelenül működött és nem elégítette ki a társadalom szükségleteit. A gazdasági válság a hetvenes évek közepén érte el mélypontját és egészen a nyolcvanas évek végéig tartott, ami a mindennapi életben hatalmas nehézségeket okozott a társadalom számára. "Az állam szabta meg az árakat, ezért azok nem reagálhattak a megjelenő inflációra. Annak különös formája jelent meg, a rejtett infláció. Az egyre több pénzzel rendelkező lakosság egyre több árut vásárolt, mivel féltek attól, hogy az eltűnik a boltokból. A változatlan árak serkentették ezt a viselkedést. Ez volt a kezdete annak a folyamatnak, amely az ellátó piac összeomlásához vezetett. A jövedelmek gyorsabban nőttek, mint a piac ellátottsága. Nőttek az üzletek előtti sorok is, az emberek gyakran vették azt, ami éppen volt a boltban. Sokszor nem volt rá szükségük, de esetleg elcserélhető volt más, keresettebb termékre (pl. szőnyeget mosógépre vagy robotgépet biciklire). Sorok álltak nem csak az élelmiszerboltok előtt, hanem csaknem minden kereskedelmi egység előtt (beleértve a könyvesboltokat és a benzinkutakat is)."A Sorban állás a nyolcvanas évek Lengyelországának mindennapi nehézségeit önti szórakoztató formába. A játék elgondolkodtató, ugyanakkor sokszor nevetésre ad okot és az együttlét örömével szolgál. A szabálykönyvet természetesen rendhagyó nevet kapott, és Használati utasítás néven magyarázza el a szabályokat. Terjedelme szokatlanul hosszú, de számtalan információval szolgál a korról, amelyben játszódik, így mindenképpen érdemes végigolvasni. 

A játék lényege, hogy a játékosok képzeletbeli családtagjai egy véletlenszerűen kapott bevásárlólista elemeit megpróbálják beszerezni a megfelelő boltokból (ruha, trafik, műszaki cikk, élelmiszer, bútor) és a bazárból. A játékot a taktika és a szerencse is befolyásolja, így az állás bármikor fordulhat és játék végig szórakoztató marad. Lenyűgöző grafikájával, egyedülálló színvilágával és hangulatával a Sorban állás nem csak témáját, hanem megjelenését tekintve is különleges játék, aminek helye van a család társasjátékai között.