Wieliczkai sóbánya

A Wieliczkai sóbánya - a közeli Bochniai bányával egyetemben - az egyik legrégebbi sóbánya Lengyelországban, amely a tizenharmadik századtól kezdve folyamatosan működik. 1978-ban az elsők között került fel az UNESCO Világörökségi listájára, a turisták számára a 90-es évektől látogatható. Lengyelország egyik legnépszerűbb látványossága, évente 1,4 millió látogató keresi fel a világ minden tájáról, de az elmúlt évszázadokban számtalan figyelemre méltó híresség megfordult itt, köztük Kopernikusz, Goethe, Chopin, II. János Pál pápa, és Bill Clinton.


A Krakkó környéki sótelepek a miocén földtörténeti korban, sok millió évvel ezelőtt keletkeztek. A sóbányászat megjelenése előtt a sót forrásokból, a víz lepárlásával nyerték, de a terület gyors fejlődése csak a XIII. században felfedezett kősó utáni időszakban kezdődött. A lengyel uralkodók hamar felismerték a só értékét és rájöttek, hogy az ember számára létfontosságú. Segítségével élelmiszereket (elsősorban húst) tartósítottak, de bőrszínezésre és puskapor előállítására is használták. Ezen kívül a só már a kezdetektől fogva a gazdaság és a kereskedelem alapját képezte, ugyanis a pénz megjelenése előtt fizetőeszközként is funkcionált.

A közeli Bochnia bányában 1252-ben, Wieliczkában az 1280-as években kezdődött a nagyobb léptékű sóhasznosítás. A XIII. század végére - mindkét bánya működtetésére - létrehozták a Krakkói Sóbánya vállalatot, amely az első európai cégek egyikeként jelentős nyereséget termelt, és lendületét mintegy ötszáz éven keresztül - egészen Lengyelország első felosztásáig - megőrizte. Fénykorában (a XVI. és XVII. században) mintegy kétezer ember dolgozott a bányában, a kitermelt kősó mennyisége pedig meghaladta a 30.000 tonnát. A XVII. században a bánya átmeneti válsággal küzdött, de az osztrák megszállás évtizedei alatt a nagy mértékű technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a termelés tovább növekedett. A fejlődés íve a XX. században tört meg, a só piaci értéke jelentősen csökkent, ami a biztonsági és védelmi munkálatok elhanyagolásával együtt a bánya helyzetének elbizonytalanodásához vezetett. Végül 1964-ben a kősó ipari kitermelése megszűnt Wieliczkában, azóta már csak idegenforgalmi és gyógyászati célokra használják.

A bánya teljes hossza mintegy 300 km, legfelső szintje 64 méterrel, legmélyebb szintje pedig 327 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el. Kilenc szintje közül a turisták számára csak a felső három szint látogatható (ezek közül a legmélyebb terem 135 méter mélyen helyezkedik el), a túra hossza két kilométer, mely először a 64 méter mélyre jutó, 378 lépcsőfok leküzdésével kezdődik, de a túra alatt összesen mintegy 800 lépcsőt kell (lefele) megmászni.


A közel 2 órás kirándulás alatt kápolnákat, járatokat, kamrákat és tavakat tekinthetünk meg, miközben látványos szobrokkal és makettekkel a bányászati technológia fejlődésének minden szakaszát megismerhetjük. A sóbánya leglenyűgözőbb látványossága a Szent Kinga kápolna, ahol minden szobor, csillár és faragvány sóból van. Az 54 méter hosszú, 18 méter széles és 12 méter magas terem letaglózó hatást vált ki az emberből.

A sóbányában a túraútvonalon ajándékboltot, éttermet és természetesen mosdót is találunk. Az állandó hőmérséklet 14 fok körül alakul, és érdemes kényelmes cipővel készülni, amiben bírjuk a közel két órás gyaloglást.
A túra végén egy gyors, de izgalmas utazással, egy bányászati lifttel jutunk a felszínre. A lift nagyon szűk és elsőre kényelmetlennek tűnik, de másodpercenként 4 métert emelkedik, így igazán hamar a felérünk. Természetesen lehetőség van a felfele vezető több, mint háromszáz métert lépcsőn is megtenni.

A bánya különleges, terápiás mikroklímája (állandó hőmérséklet, magas pára- és nátrium klorid tartalom, allergén,- baktérium,- gomba,- és elektromágneses sugárzástól mentes levegő) a légúti és allergiás betegségekben szenvedőknek lehetőséget nyújt a gyógyulásra. 135 méter mélyen szanatóriumot alakítottak ki, ahol éjszakai tartózkodással kombinálható a sóbánya meglátogatása.

INFO

Kopalnia Soli "Wieliczka"
cím: Jana Mikołaja Daniłowicza 10, 32-020 Wieliczka
web: kopalnia.pl
facebookfacebook.com/kopalniawieliczka

Nyitva tartás:
Télen (November - Március)
Minden nap: 08.00 - 17.00*

Nyáron (Április - Október)
Minden nap: 07.30 - 19.30*

*A bányába belépés utolsó időpontja.

A sóbánya az alábbi napokon zárva tart:
Január 1., Húsvét vasárnap (Húsvét szombatján nyitva 15.30-ig) November 1., December 24., December 25., December 31-én nyitva: 08.00 - 16.00-ig)

A sóbánya csak túravezetővel látogatható, a belépőjegy megvásárlásakor kérhetjük, hogy milyen nyelvű (angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol) csoporthoz szeretnénk csatlakozni. Az idegennyelvű csoportok indulási időpontjairól itt tudnak tájékozódni. Az egyéni turistákból álló csoportok száma maximum 35 fő, a jegyek elérhetősége az adott időpontokra vonatkozó szabad helyek függvényében változik. Csoportok számára lehetőség van magyar nyelvű idegenvezetést is kérni. 

Belépőjegyek külföldi, egyéni látogatók számára:
Január - Június és Szeptember - December hónapok közötti időszakban
Normál: 89 PLN
Kedvezményes (diák): 69 PLN
Családi (4 fő): 232PLN
Július és Augusztus hónapokban
Normál: 94 PLN
Kedvezményes (diák): 74 PLN
Családi (4 fő): 262 PLN

Fotózáshoz és videózáshoz külön fotójegy megvásárlása szükséges.

A hagyományos turista úton kívül, több fajta túrát lehet választani, ezekről bővebb információt a sóbánya weboldalán találunk.

Wieliczka 14 km-re található Krakkó központjától, így autóval gyorsan és kényelmesen eljuthatunk a sóbányához. Vonattal Krakkó főpályaudvaráról  a Wieliczka Rynek Kopalnia vasútállomáson lehetünk húsz perc alatt, a menetrend itt található. Busszal a Galeria Krakowska bevásárlóközpont (ul. Kurniki) közeléből induló 304-es autóbusszal juthatunk a Wieliczka Kopalnia Soli megállóhoz. A fentiken kívül pedig Krakkóban számos irodánál befizethetünk minibusszal történő utazásra.

(Utolsó frissítés: 2019. október 28.)