A Jagelló Egyetem Botanikus kertje

A Jagelló Egyetem Botanikus kertje Krakkó közepén, az óvárostól keletre mintegy húsz percnyi sétára található. Ez az ország legrégebbi botanikus kertje, mely már több, mint 230 éve létezik. Igazi oázis a város szívében, kellemes kikapcsolódást és egy kis pihenést jelenthet a látnivalóktól megfáradt utazóknak.

A bécsi Francis Kaiser által, francia barokk parkként tervezett kert helyén 1600 körül, egy úgynevezett "villa suburbana" típusú épületet emeltek, amelyet  geometrikus elrendezésű díszkert vett körül a Wisztula holtágából leválasztott kisebb tavakkal. A kert területe a XVIII. század közepéig a Czartoryski család birtokában volt, 1752-ben a jezsuiták tulajdonába került. A rend felbomlását követően a Nemzeti Oktatási Bizottságé lett és a Krakkói Akadémia reformjának részeként 1783-ban 2,4 hektár területen megalapították a máig létező botanikus kertet.  Az Akadémia átvétele után a kert megőrizte a palota kertjének korábbi elrendezését, de tenyésztett növényfajták megváltoztak. Területét az évtizedek alatt folyamatosan bővítették, az 1950-es évekre elérte mai nagyságát, 9,6 hektárt.


A Jagelló Egyetem Botanikus kertje 1900-ban
fotó: fotopolska.eu

Három évvel a kert megteremtése után, 1786-1787-ben felállították az első üvegházakat, ahol többek között banánt, narancsot, citromot, dinnyét és görögdinnyét termesztettek. Jelenleg ez a trópusi üvegház a "Victoria" üvegház. Az 1700-as évek végén a kertben található palotát újjáépítették és az épületben megalapította székhelyét a Csillagászati ​​Obszervatórium. 1792- ben pedig létrejött Lengyelország egyik legrégebbi meteorológiai állomása, amely 1825 óta megszakítás nélküli méréseket folytat.

1882-ben egy 1969-ig létező pálmaház épült, 1966-ban pedig létrehozták a "Jubileum" pálmaházat. Az orchideagyűjteménynek otthont adó "Holland" üvegház 1954-től létezik.

A növénygyűjtemény állapota az évek során sokat változott a Jagellói Egyetem politikai helyzete és oktatási feltételeinek függvényében. A parkban jelenleg mintegy 5000 növényfaj csodálható meg, köztük csaknem ezer fa és cserje, valamint számtalan érdekes példánya a kaktuszoknak, orchideáknak és húsevő növényeknek. A kertben található többek között 200 éves angol tölgy, és több mint 100 éves ciprus is.

A botanikus kert 1976 óta értékes természeti objektumként a műemlékek nyilvántartásában szerepel, amely a tudománytörténet, a kertészkedés és a kultúra emlékműve.

A kert csak a nyári szezonban látogatható, április közepétől október közepéig. A téli szezonban csak kiállítások és előadások kerülnek megrendezésre.

INFO

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Jagiellońskiego
cím: Mikołaja Kopernika 27, 31-501 Kraków

Nyitva tartás:
A Botanikus kert csak a nyári időszakban- április közepe és október közepe között tart nyitva!

Kert
Minden nap: 09.00 - 19.00

Üvegházak
Pénteken zárva!
Szombat -Csütörtök: 10.00 - 18.00

Múzeumi kiállítás
Csütörtök - Péntek: 10.00 -14.00
Vasárnap: 11.00 -15.00

Télen (November - Március)
ZÁRVA


Belépőjegyek:
Normál: 9 PLN
Kedvezményes (26 éves korig és nyugdíjasok számára): 5 PLN
Családi (2 felnőtt és 2 gyermek): 25 PLN

70 év felett és 4 év alatti gyermekeknek. a belépés ingyenes.
A belépőjegy megvásárlásakor bankkártyás fizetésre nincs lehetőség!

A botanikus kert sajnos nem rendelkezik saját parkolóval. Parkolási lehetőség az ul. Kopernikan, de a kórházak közelsége miatt nehezen találni szabad parkolóhelyet.

Saját biztonsága érdekében ne érintse meg vagy törje meg a kertben növő növényeket. A Botanikus Kert nem vállal felelősséget e rendelkezés figyelmen kívül hagyásának következményeiért.

(Utolsó frissítés: 2019. október 28.)