A nyár vibráló hangulata után, mikor kicsit lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála, előkerülnek a meleg pulcsik és hosszú sétákra csábít a természet. Bár Krakkó minden évszakban csodálatos, tagadhatatlanul jól áll neki az ősz. A ködös, párás reggelek, a sárguló falevelek, az avar illata. A nyári zsúfoltság kissé alábbhagy, a szikrázó napsütést felváltja az ősz fátyolos, füstös hangulata. A parkok és kertek aranyszínbe öltöznek és megtelnek békésen andalgó emberekkel.

Most megmutatjuk, hova érdemes ellátogatnod, hogy a legszebb őszi színeket lásd, ha az év ezen időszakában Krakkóban jársz.

Aleja Waszyngtona

Az Aleja Waszyngtona az egyik legszebb fasor Krakkóban. A fákkal beültetett hosszú sétány ősszel mutatja legbájosabb arcát, mikor a levelek gyönyörű aranysárga színbe öltöznek. A fasor a Salwator városrészből indul és egészen a Kościuszko-halomig tart, így kellemes délutáni séta lehet a domb meglátogatásával együtt, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

foto: Jar.ciurus (Wikimedia Commons)

Planty park

Joanna Torowska egyetemi adjunktus úgy fogalmazott, hogy a Planty olyan, mint egy "zöld nyaklánc a város nyakán". És milyen igaz. Ez a mintegy 41 hektáros, 4 km hosszú kert Krakkó egyik színfoltja, amely az egykori városfalak külső peremének helyén - mint anno a falak - körülöleli az óvárost. A parkban sétálni ősszel is megnyugtató, a városnézés kihagyhatatlan része... természetesen bármelyik évszakban.


Jordan park

Az Óvársotól nyugatra, alig húsz percnyi sétára találjuk Krakkó egyik legnépszerűbb parkját, a Jordan parkot. Ez a hely minden évszakban tökéletes kikacsolódásra nyújt lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt, az őszi hónapokban pedig kiváltképp úgy érezhetjük, hogy a béke szigetére csöppentünk. A park érdekes történetét itt olvashatjátok el.

foto: Ferdziu (WikimediaCommons)

Inflancki sétány a Wisztula partján

Lengyelország leghosszabb folyója a Wisztula, mintegy 30 km hosszan kanyarog Krakkóban. A folyó központi szakaszán, mindkét partján jól kiépített sétány húzódik, amit nem csak gyalogosan, hanem kerékpárral is felfedezhetünk. A Grunwaldzki-híd és Piłsudski-híd közötti részen, a folyó bal partján érdemes egy nagy sétát tenni a hatalmas fák árnyékában.

foto: Zygmunt Put (Wikimedia Commons)

A Tátra

Krakkóba jövet-menet több dolog miatt is érdemes egy kis pihenőt tartani a Tárában. Ez a csodálatos hegység mindig lenyűgöző hatást gyakorol az emberre, de kétségtelen, hogy október-november tájékán olyan szemkápráztató színekbe öltözik a természet, ami mellett nem lehet megállás nélkül elmenni.

foto: Pawel Pacholec (flickr)
foto: Pawel Pacholec (flickr)