Az egykori Hotel Forum

A szebb időket megélt Hotel Forum épülete meghatározó és észrevehetetlen jelenség Krakkó látképében. A 80-as években különlegesnek számító szálloda jó ideje, szinte elhagyatottan áll a Wisztula partján, várva a csodára.


A hotelt 1978-ban kezdték építeni a Krakkói Műszaki Egyetem egyik tehetséges építésznek, Janusz Ingardennek a tervei alapján. Az épület formája a Wisztula kanyarulatát követi, az eltolt szintek pedig úgy kerültek kialakításra, hogy a nap folyamán a napsugarak változó szögéhez alkalmazkodva a déli oldalon árnyékot adjanak, az északin pedig teret engedjenek a bejutó napfénynek.

A munkálatok tíz éven át tartottak, míg végül 1988. május 14-én a Hotel Forum megnyitotta kapuit, amely akkor a legmodernebbek közé tartozott Európában. Az első éjszakán 25 vendég, közülük 12 lengyel szállt meg az épületben, akiknek kényelméről az aznapi 25 fős személyzet gondoskodott. A szálloda később hamar életre kelt, az első hat hónapban mintegy 30 ezer vendég fordult meg és élvezte a kor luxusát, amellyel a Forum az Orbis szállodalánc egyik legsikeresebb hotelévé vált.

A négycsillagos Forum szálló, 278 szobával, köztük 15 lakosztállyal, valamint az épület alatt kialakított mélygarázzsal és hat konferenciateremmel rendelkezett. A vendégek kényelmét két étterem, grill bár, koktélbár, úszómedence, szauna, szolárium, wellness szalon és teniszpályák szolgálták. Ajándékbolt, fodrászat, utazási iroda, mosoda, virágüzlet, pénzváltó, újságárus, parfüméria, gyermekmegőrző, és elsőként Lengyelországban egy kaszinó is kialakításra került.

Modernitását jól tükrözi, hogy az egész szállodában bevezették a számítógépes rendszert, így minden rendelés és fogyasztás automatikusan hozzárendelődött a szobaszámlához. Ez a 80-as évek végén ritkaságszáma ment, mint ahogy a fotcellás ajtók, a légkondicionálás, az automatikusan öblítő wc-k is,  amik az akkori technológia csodáinak számítottak és luxusszínvonalra emelték a hotelt és szolgáltatásait. 

Fotó: Séta Krakkóban
A Hotel Forum néhány éves szárnyalást követően lassú hanyatlásnak indult. 2001 januárjában a hotel akkori tulajdonosa eladta a szállodát a francia Sofitel szállodaláncnak, amely 2002 novemberében  az épület rossz műszaki állapota, valamint építési hibák miatt bezárta a szállodát, ami az akkori szakvélemények szerint rekonstrukcióra szorult. Az épület 2004-ben, mintegy 40 millió złotyért gazdát cserélt, a Wawel Imos cég a hotel jó elhelyezkedése miatt, annak lebontási szándékával vásárolta meg az ingatlant.

A befektető 11 emelet magas lakóépületeket tervezett építeni a szálloda helyén, a telek, több mint 80%-át elfoglalva, azonban a terveket az építészek és a várostervezők ellenezték. Az új ingatlan a maga 28 méteres magasságával nem illeszkedne Krakkó panorámájába és a hatóságok a terület maximum 65%-os beépíthetőségét engedélyezték volna. A Wawel Imos cég négy éven át  próbált engedélyt szerezni a szálloda lebontására, míg végül beperelte a városi hatóságokat, hogy cselekedjenek a terület fejlesztési feltételeinek meghatározása kapcsán. Végül 2010. decemberében a bíróság elutasította a Wawel Imos panaszát.

Néhány évvel ezelőtt a helyi fiatalok és közösség számára egy új teret hoztak létre a hotel épületében. A Klub Przestrzenie 2013 óta működik, mint kávézó és étterem, bár, klub és szabadtéri hely, ahol számtalan koncertet és kulturális eseményt rendeznek. 

Fotó: Klub Przestrzenie facebook
 Ennek ellenére a szálloda épülete javarészt kihasználatlan és helyzete megoldatlan. A régi, történelmi Krakkó szerelmesei gyűlölik, a modern és funkcionális építészet támogatói pedig egy korszak szimbólumát látják benne, amit meg kell menteni. Látható tehát, hogy sorsa állandó vitát vált ki. A jelenlegi tulajdonos nem kíván megválni az ingatlantól, ugyanakkor a városnak nem lenne elegendő pénze a megvásárlására és felújítására, még akkor sem, ha a Wawel Imos cég hajlana az eladásra.

A Hotel Forum egykori épülete így továbbra is magányosan áll a Wisztula partján és szebb jövőre vár.
Fotó: Klub Przestrzenie facebook

Fotó: Klub Przestrzenie facebook