Jan Matejko ház

Jan Matejko nemcsak tehetséges festő, és a lengyel művészek több generációjának oktatója volt, hanem lelkes és szenvedélyes gyűjtő is. Életének és munkásságának állít emléket, az egykori szülő- és lakóházában berendezett múzeum.


Az ulica Floriańska 41. szám alatt található XVI. századi bárházban találjuk, a lengyelek egyik legkiemelkedőbb festőművészének életrajzi múzeumát. Itt született és élt családjával Jan Matejko, egészen 1893-ig. Az épületet korábban kézműves családok lakták, majd Matejko szüleinek tulajdonába került. 1871-ben, apja halála után a művész kifizette testvéreit, így a ház egyedüli birtokosává vált. Ekkor bővítette ki az épületet és építette fel a harmadik szintet, amelyet stúdiónak szánt. A művész halála után alakult bizottság adományokból gyűjtött pénzen megvásárolta az örökösöktől az épületet, hogy ott múzeumot hozzanak létre, amely 1898-ban nyitotta meg kapuit, és 1904-ben a Krakkói Nemzeti Múzeum kezelésébe került.

Az állandó kiállítson a művész és családja mindennapi és személyes tárgyait, bútorokat, olajfestményeket és rajzokat, hivatalos dokumentumokat, jubileumi emlékeket, fotókat tekinthetünk meg.
fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma 

fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma
A kiállítás nem csak a művész életének és munkájának ismeretlen aspektusait mutatja be, hanem kézműves, textil- és katonai tárgyainak lenyűgöző gyűjteményét is.

fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma

INFO

Dom Jana Matejki
cím: Floriańska 41, 31-019 Kraków
web: mnk.pl/oddzial/dom-jana-matejki

Nyitva tartás:
Hétfő: Zárva
Kedd - Péntek: 09.00 - 16.00
Szombat: 10.00 - 18.00
Vasárnap: 10.00 - 16.00
Ünnepnapokon ZÁRVA!

Belépőjegyek:
Normál jegy: 15 PLN
Kedvezményes jegy: 10 PLN
 Gyermek 16 év alatt: 1 PLN
 Diák 26 év alatt: 1 PLN
 Családi jegy (maximum 5 fő): 25 PLN

Audioguide (lengyel, angol, orosz, német és francia nyelven): 5 PLN és 7 PLN

Online jegyvásárlás a Nemzeti Múzeum weboldalán lehetséges. A

Vasárnaponként az állandó kiállítás megtekintése ingyenes.

Az utolsó látogatók legkésőbb 20 perccel a zárás időpontja előtt mehetnek be a kiállításra. A jegyiroda, ajándékbolt és öltöző zárásig nyitva tart.

(Utolsó frissítés: 2019. október 24.)