A krakkói kerek perec

Valószínűleg mindenki, aki járt már Krakkóban találkozott azokkal a kicsi, guruló bódékkal, amelyekből kerek perecet árulnak. Ez a tésztából összefont, koszorú formájú péksütemény nem más, mint az obwarzanek, a város egyik nem hivatalos szimbóluma.

Története igen homályos és nehezen felderíthető, de minden bizonnyal már több mint 600 éve létezik. Az obwarzanek első említését 1394-ben rögzítették, ámbátor valószínűleg már korábban is létezett, de kezdetben csak nagyböjt idején sütötték. 1611-ben a pékek céhe kiadott egy rendeletet, amely szabályozta az obwarzanki értékesítését a város falain belül és azon pékek kiválasztását, akiknek engedélyezték a gyártást és értékesítést. A XIX. század elején változásokat vezettek be, amelynek értelmében minden péknek jogává vált perecet sütni. Az évtizedek múltával aztán enyhültek a szabályok és az obwarzanki elkészítését egész évben lehetővé tették.

Sokan úgy tartják, hogy az Amerikában oly népszerű bagel őse is az obwarzanek krakowski, ami a Lengyelországból kivándoroló zsidók révén terjedt el, nem csak Európában, hanem a tengerentúlon is. 

Elkészítése tulajdonképpen nem túl nehéz feladat, a legidőigényesebb a tészta dagasztása, amihez azonban csak hat hozzávalóra van szükség - vízre, sóra, cukorra, élesztőre, lisztre és valamilyen zsiradékra. Az igazi krakkói kerek perecet még ma is kézzel készítik. Az összecsavart tésztacsíkok két végét összekötve kör alakot formáznak, majd forró vízben megfőzik. Ezt követően a pereceket megszórják sóval, szezámmaggal vagy mákkal és forró sütőben kisütik. Az elmúlt években a hagyományos ízesítés mellett néhány új is megjelent, ma már köménymaggal, sajttal és gyógynövényekkel meghintett perecekkel is találkozhatunk az árusoknál. A tökéletes obwarzanek elkészítésének nagyon fontos eleme a főzés, ugyanis a forró víz szükséges ahhoz, hogy a perec kívül ropogós kérget kapjon, belül pedig puhára süljön. Kifőzése másodsorban azért is történik, hogy sütés közben megőrizze alakját, mert egyébként úgy nőne, mint egy zsemle. Neve is az elkészítésének módjára utal, amely obwarzać (főzni) igéből származik.


Elkészítése ugyanakkor pontos szabályokhoz és engedélyhez kötött, amellyel mindössze nyolc pékség rendelkezik Krakkóban és közülük csak három süti minden nap a pereceket. A védjegy a gyártás pillanatától kezdve, az obwarzanek méretén át egészen az értékesítésig pontos szabályokat határoz meg, ugyanakkor sokan megpróbálják hamisítani. Amennyiben a perecek alján csíkos rács mintázatát látjuk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy eredeti obwarzaneket kóstoltunk, ami kívül aranybarna és ropogós, belül pedig puha. Ugyanakkor az igazi krakkói perecet áruló kék színű és üveges bódék igen jellegzetes színfoltjai a városnak, amelybe lépten-nyomon belebotlunk. 2018-ban pályázatot írtak ki az új árusítóhelyek kinézetére vonatkozóan, amelyek a tervek szerint 2019-ben meg is változnak majd. 

Napjainkban már a város csaknem kétszáz pontján megvásárolhatjuk, amelyből naponta 150 ezer darabot is eladnak. Az éjjel megsütött friss perecek a reggeli órákban a legfinomabbak és sok helyen hamar el is kapkodják a munkába és iskolába igyekvő felnőttek és gyerekek. Szerencsére napközben még érkezik utánpótlás, így akár délután is megkóstolhatjuk az igazi krakkói obwarzaneket.Aki még ennél is többre vágyik, látogasson el Barbakántól néhány percre található Obwarzanek Múzeumba, ahol a kerek perec történetén túl lehetőségünk van saját magunknak is elkészíteni és emlékül hazavinni egyet. A hely remek szórakozást nyújt a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Látogatás előtt ellenőrizzük a honlapon található naptárban az elérhető időpontokat, mert a múzeum elsősorban csoportokat fogad, valamint fontos tudni, hogy angol nyelvű foglalkozásokra csak szerdánként 14.00 órakor és szombaton 12.00 órakor kerül sor.

INFO

Żywe Muzeum Obwarzanka
cím: Ignacego Paderewskiego 4, 31-157 Kraków
web: www.muzeumobwarzanka.com

Belépőjegyek: 
Normál: 20 PLN
Kedvezményes: 18 PLN
Csoportos (minimum 12 fő esetén): 17 PLN és 15 PLN
Családi (két felnőtt és két gyermek): 68 PLN
3 éves kor alatt ingyenes.
A foglalkozásokon egyszerre maximum 25 fő vehet részt.

(Utolsó frissítés: 2019.10.03.)