Az óváros egyik legszebb utcája, az ulica Kanonicza

Az Ulica Kanonicza Krakkó belvárosának egyik legfestőibb utcája, amely egykor a Wawel lábánál elterülő Okół településhez tartozott, a vár és az utca között pedig a Rudawa-folyó áramlott. Szépségét elsősorban annak köszönheti, hogy máig megőrizte reneszánsz hangulatát és régi pompájukban tündöklő impozáns házait, melyek gazdag és hosszú története a XI. századig nyúlik vissza. 

fotó: WkimediaCommons/Qvidemus
1401-ben Okół települést Krakkóhoz csatolták, ekkor nevezték el az utcát Platea Canonicorumnak, innen származik ma is használatos utcaneve, ami arra is utal, hogy ezekben az időkben a Waweli székesegyház papjainak testületét alkotó kanonokok építették fel itt lakóhelyeiket.

Az utca történelmének egyik legtragikusabb momentuma az az 1455-ben pusztító tűzvész, amelynek mintegy száz ház esett áldozatául. A pusztító tűztől egyetlen épület menekült meg, a híres lengyel történetíró Jan Długosz háza, amely a 25. szám alatt található. A gótikus épületeket a tragédia után restaurálták és újjáépítették, de a következő században már érzékelhetővé vált az olasz reneszánsz hatása. Az épületek a XVI. század közepén kapták meg városi palota jellegüket, a nagyobb és gazdagabb rezidenciákat belső udvarokkal bővítették ki és reneszánsz kastélyokká alakították őket. Ekkor már Krakkó legnemesebb lakói, bírák, orvosok, művészek, történészek, tisztviselők és költők éltek itt.

fotó: Séta Krakkóban

Az utca legfontosabb épületei közé tartozik a 17. szám alatt található Erazm Ciołek Püspök Palotája, melyet egykor az utca leglenyűgözőbb házának tartották. Az épületet két bérház összekapcsolásával építették a XV. és XVI. század fordulóján. Érdekesség, hogy a XIX. században az osztrákok átépítették az épületet városi börtönné a rendőrség számára. Jelenleg a Krakkói Nemzeti Múzeum fióktelepének ad helyet.

A 19. szám alatt található Dom św. Stanisława (Szent Szaniszló ház) és a 21. szám alatt található Dom Dziekański (Dékán ház) volt Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa otthona 1958 és 1963 között, először papként, később pedig a krakkói egyházmegye kisegítő püspökeként. Az épületek ma a krakkói érsekség Egyházmegyei Múzeumának székhelyéül szolgálnak.

A 25. szám alatt található Jan Długosz egykori háza, melyet a XIV. század első felében építettek és a kanonokok üléseinek adott helyet A század végén királyi fürdőházat alakítottak ki benne, amelyet a Rudawa folyó vize táplált, amelynek meder a mai Podzamcze utca mentén futott.

Az egykoron a királyi útvonal részét képező utcán sétálgatva megérezhetjük e letűnt korok magával ragadó hangulatát.