Mint a legtöbb népszerű turisztikai célpont, Krakkó is nyáron vonzza a legtöbb turistát, így ha kicsit spórolni szeretnél, kerüld el a zsúfolt nyári hónapokat és ünnepi időszakokat. Krakkó ősszel, télen és tavasszal is elbűvölő, némileg kevesebb a turista és szállások is olcsóbbak. Az ősz színei, a kicsit ködös, párás reggelek varázslatos hangulatba vonják a várost és az emberek vendégszeretete kárpótol az esetleges rosszabb időért. Egy jó vastag kabátban a karácsonyi vásár hangulata is szívmelengető és felejthetetlen élmény, a város téli fényei és az igazi hóesés pedig még jobban elvarázsol mindenkit. Tavasszal aztán az ébredő természet és a színes, vidám várakozással teli város csábít felfedezésre. 

A Krakkóba utazás legolcsóbb módja a buszozás, így ha a közösségi közlekedést választod, sokat faraghatsz a költségeiden. Az EurolinesPolskiBusRegioJet és Intercars társaságok a hét bármely napján, naponta többször induló járataival szinte fillérekért és kényelmesen eljuthatsz Krakkóba, mindössze hét óra alatt. 

Krakkó számtalan, különböző árfekvésű szálláslehetőséget kínál a turisták számára. Általánosságban elmondható, hogy a város amúgy sincs "túlárazva", így rengeteg jó minőségű, elfogadható áru szálloda és apartman közül válogathatsz, de némi kompromisszummal már igazán olcsón megszállhatsz valamelyik hostelben vagy távolabbi kerületben lévő apartmanban. 

Krakkó legtöbb látnivalója (nagy számuk ellenére) viszonylag kis területen helyezkedik el, így sok eseteben előfordul, hogy a saját lábadon kívül nincsen szükség más közlekedési eszközre a város felfedezéséhez. Ha a szállásod az óvárostól kicsit távolabb helyezkedik el vagy valamelyik külső kerületben szeretnél megnézni valamit, a legolcsóbb választás ha busszal és villamossal közlekedsz. A helyi tömegközlekedésről részletesen itt olvashatsz.


Krakkó éttermei megfizethetőek, ugyanakkor ha igazán keveset szeretnél költeni, ülj be egy tejbárba vagy pierogarniaba, ahol kipróbálhatod a lengyel ételeket és specialitásokat. Egy krakkói utazás nem múlhat el anélkül, hogy meg ne kóstoltad volna a pierogit, ami a lengyelek egyik nemzeti étele és emellett még nagyon finom is. 

A legjobb módja, hogy bepillantást nyerj a város múltjába és jelenébe, ha részt veszel egy ingyenes városnéző túrán (angol nyelvű), amelynek során megtekintheted a legfontosabb nevezetességeket, történelmi tényekkel és érdekességekkel fűszerezve. A túrák az óváros különböző pontjairól indulnak, nem szükséges előre jelentkezni és ha tetszett, borravalót adhatsz az idegenvezetőnek. A túrákról itt és itt tájékozódhatsz.


Ha megéhezel és olcsón, de finomat szeretnél enni, kóstold meg a krakkóiak egyik kedvencét a zapiekanka-t, a hússal, gombával és mindenféle egyéb földi jóval megrakott melegszendvicset. Az igazi zapiekankat Kazimierz szívében a Plac Nowy-n találod, de ha még igazibb lengyel ízre vágysz (este vagy éjszaka), zarándokolj el az ulica Grzegórzeckára egy igazi frissen sütött grillkolbászért

Krakkó legtöbb múzeuma a hét valamely napján ingyenes belépést biztosít a látogatóknak, ezért érdemes észben tartani az időpontokat és a program tervezésénél figyelembe venni, hogy egy kicsit spórolni tudj. Mivel a lehetőség sokakat vonz, számolnod kell némi zsúfoltságra a népszerűbb helyeken. Hétfőn a Régi Zsinagóga, Oskar Schindler gyára, a Sas Patikamúzeum és a Wawel (nyáron), kedden a Rynek Underground, a Jagelló Egyetem Múzeuma és a "Manggha" Múzeum, szerdán a Hipolit Ház, vasárnap Jan Matejko háza, az Európai Kulturális Központ, a Wawel (télen) és a Foográfiai Múzeum kínál ingyenes belépést. 

A Krakkó vonzáskörzetében található legérdekesebb látnivalók egyszerűen és olcsón megközelíthetők a helyközi közlekedés járataival a város főpályaudvaráról vagy a közvetlenül mögötte található buszpályaudvarról.  Krakkó és Auschwitz között a vonat és buszközlekedés is jó választás, bár a vonatok hétvégén gyakran zsúfoltak és a pályaudvartól 20 - 30 percet gyalogolni kell a múzeumig, cserébe igen költséghatékony megoldás. A buszjáratok némelyike a múzeumnál is megáll, pontosabb információkhoz busz és vasúti menetrendeket böngészve juthatsz. Ha Wieliczkába szeretnél eljutni, hogy megnézd a lenyűgöző sóbányát, utazz vonattal vagy a 304-es busszal. Mindkét helyet érdemes felkeresni, ha egy kicsit tovább tartózkodsz Krakkóban, mert örökre meghatározó élménnyel gazdagodsz, ha időt szánsz rá.


Ha nem szeretnél tömegközlekedésre költeni, barangold be Krakkót sétálva. Ez a legjobb módja, hogy felfedezd minden részletét és kis időre igazán a város részesévé válj. Húzz fel egy kényelmes cipőt, vegyél a kezedbe egy térképet (vagy egy okostelefont) és már indulhatsz is. Akár konkrét céllal mész valahova, akár csak oktalanul bolyongsz nem veszítesz, mert a legjobb dolog, ami történhet veled, az egy Séta Krakkóban...