Lengyelország nem csak nagy, de igazán sokszínű ország is. Gazdag történelemmel, csodálatos természeti szépségekkel, nemzeti parkokkal, barátságos városokkal, ínycsiklandó gasztronómiával és nem utolsó sorban kedves és szerethető emberekkel. Sok mindent tudunk erről az országról és kultúrájáról, de most összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet, amiről a legtöbb ember eddig talán még nem hallott és színesítheti az országról megszerzett ismereteinket.

1. 
Érdekes tény, hogy az Ausztrália jelképének számító bumeráng legrégebbi példányára dél-Lengyelországban bukkantak,  Nowa Biała település közelében. Az Obłazowa-barlangban 1985-ben kezdtek régészeti kutatásokba, ahol a neandervölgyiek és Homo sapiens nyomaira leltek. Az ásatások során találták meg azt a bumerángot, amit egy mamut agyarából készítették és korát kb. 20 ezer évesre becsülik.2.
Az észak-lengyelországi Malbork településen található a világ legnagyobb téglából épült vára. A mintegy 143 ezer m2 területű erődítményt német lovagok építették a XIII. század végén. A tekintélyt parancsoló vörös téglás épület az évszázadok alatt több átalakításon átesett, hosszú elhanyagoltság után teljes felújítását az 1900-as évek elején végezték el. 2000 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.3.
Lengyelországban található Európa utolsó lombhullató és vegyes őserdője, amely otthont ad a kontinens legsúlyosabb szárazföldi állatának, az európai bölénynek (átlagos súlya 900 kg). A bölény a lengyelek egyik legnépszerűbb állata, mely sokak szerint tükrözi népük büszkeségét és az ország erejét. A mintegy 380 000 hektáros Białowieża Erdőben csaknem nyolcszáz példánya él ennek a csodálatos állatnak, mely egyszer már kihalt a vadonban, de a sikeres tenyésztési és újratelepítési programoknak köszönhetően újra él a rengetegben.  A lengyelül żubr-nak nevezett állatról egy sör és egy vodkamárkát is elneveztek.4.
A farsangi időszak egyik különleges napja a hamvazószerdát megelőző csütörtök (lengyelül: tłusty czwartek), mely a közelgő nagyböjt idejét jelzi. A "zsíros csütörtök" (hazánkban torkos csütörtök) alkalmával az emberek bőséges, zsírban gazdag ételeket fogyasztanak, felkészülvén a következő szűkös hetekre. A lengyelek egyik kedvence az általunk is szeretett fánk, úgynevezett pączki, melyből átlagosan fejenként kettő és felet elfogyasztanak ezen a napon, ami közel 100 millió darab fánkot jelent. Számos hiedelem és babona kötődik a pączki-hoz, ezért a lengyelek számára nagyon fontos, hogy zsíros csütörtök alkalmából mindenképpen egyenek belőle. Képesek érte a cukrászdákban sorban állni, és annyira népszerű, hogy ma már vegán és gluténmentes változatot is készítenek belőle a cukrászok.5.
Lengyelországban minden év október 8-án tartják a Nemzeti Pierogi Napot. A legjobb módja, hogy megünnepeljük e jeles alkalmat, hogy jó sok pierogit eszünk.6.
Sokan nem tudják, de a kétszeres Nobel-díjas fizikus és kémikus Marie Curie valójában nem francia, hanem lengyel volt. Maria Skłodowska néven 1867. november 7-én Varsóban látta meg a napvilágot. Tanulmányai miatt 1880 elején költözött Párizsba és ismerkedett meg Pierre Curie fizikussal, akivel 1895-ben házasságot kötött. Az általuk felfedezett radioaktív anyagot, a polóniumot hazájáról nevezte el.7.
Minden tavasszal közel 325 ezer fehér gólya viszontlátásának örülnek a lengyelek, akik számára ez az egyik legkedvesebb állat a világon. Számos tündérmese, babona és hiedelem kötődik hozzájuk, az emberek vigyáznak rájuk. A szeretet kölcsönös, hiszen a világ teljes fehér gólya állományának 25%-a Lengyelországban talált otthonra.8.
A világban szétszóródott, szülőföldjétől távol élő emberek közül a lengyel diaszpóra az egyik legnagyobb és legkiterjedtebb. Körülbelül 20 millió lengyel származású ember él szerte a világban, legtöbben (mintegy 10 millióan) az Egyesült Államokban, de sokan élnek Németországban, Franciaországban, Kanadában, és az Egyesült Királyságban is. Hazánkban a lengyel kisebbség száma 10 000 főre becsülhető.9.
Lengyelországban a külföldi filmeket különleges módon, hangalámondással szinkronizálják. Minden egyes karakter szövegét ugyanaz az ember olvassa fel, ugyanazzal a monoton hangsúllyal, az eredeti hang pedig halkan hallható a háttérben. A moziban a filmeket eredeti nyelven, lengyel felirattal vetítik.10.
Meglepő, de Ausztrália legmagasabb hegycsúcsát a lengyel származású Paweł Edmund Strzelecki tisztelete jeléül honfitársáról, Tadeusz Kościuszkóról nevezte el. A lengyel nemzeti hős nevét nem csak a 2228 méter magas Mount Kosciuszko, hanem a körülötte elhelyezkedő nemzeti park is viseli.