A lengyelül Bar Mleczny-nek nevezett tejbárok régi hagyománnyal rendelkeznek Lengyelországban. Olcsón kínálnak hagyományos lengyel ételeket, elsősorban a diákoknak, nyugdíjasoknak és azoknak a turistáknak, akik nem szeretnének túl sokat költeni. A finom fogások közül nem csak ebédre, hanem reggelire is találhatunk kedvünkre valót, mert az étkezdék többsége reggel vagy a kora délelőtti órákban kinyit.
Az első tejbárt Stanisław Dłużewski termelő és földbirtokos hozta létre 1896-ban, Varsóban. Népszerűsége igen hamar megmutatkozott, így több hasonló étkezde nyílt Varsóban majd később egész Lengyelországban. Az első világháborút követő válság éveiben a tejbárok működését miniszteri rendelet szerint szabályozták, ennek értelmében meghatározták az ételek összetételét, az adagok mennyiségét és az árakat is, hogy azok elérhetőek legyenek a legszegényebb emberek számára is. A Lengyel Népköztársaság idején, 1945 után a tejbárok igen intenzív terjedése következett, számuk megsokszorozódott, melyek többségét a PSS "Społem élelmiszeripari szövetkezet üzemeltette. Az "étkezdék" többségét 1989 után átalakították, többet ebben az időszakban nyitottak és máig működnek. Fennmaradásuk oka többek között az, hogy a tejbárok állami támogatásban részesülhetek, ezen kívül egy letűnt korszak és már-már a nemzeti identitás részét képezik.
A tejbárok mellett számos hasonló étkezdében ehetünk valamit a finomabbnál finomabb lengyel ételek közül, de ezeket a helyeket nem csak olcsó áraik miatt, hanem a hangulatukért is érdemes felkeresni.
Krakkó egy rendkívül sokszínű, érdekes és barátságos város. Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, évente több mint tízmillió ember keresi fel és szerez felejthetetlen élményeket. Népszerűsége nem véletlen, hiszen számtalan felfedezni való műemlék és épület, érdekes múzeumok, hangulatos utcák, a lengyel gasztronómia, az emberek kedvessége, legendák és misztikus történetek várják az ide látogatókat.
Óvárosa szinte talpalatnyi, gyalogszerrel könnyen bejárható, mégis annyi látnivalóval szolgál, hogy órákat, napokat, sőt akár heteket lehet benne céllal vagy céltalanul bolyongani. Kazimierz különleges hangulata, a Visztula nyugalma, a Rynek Główny impozáns hatalmassága, a Mária-templom pompája, a pierogi íze, a lengyelek vendégszeretete mind olyan különleges atmoszférát teremt, aminek lehetetlen ellenállni.