Tömegközlekedés

Krakkó legtöbb látnivalója (nagy számuk ellenére) viszonylag kis területen helyezkedik el, így sok eseteben előfordul, hogy a saját lábunkon kívül nincsen szükség más közlekedési eszközre a város felfedezéséhez. Előfordulhat persze, hogy az Óvároson túl szeretnénk megnézni valamit, vagy a szállásunk helyezkedik el valamelyik külső kerületben, így szükséges lehet igénybe venni a helyi tömegközlekedést.

A város jól tervezett busz- és villamoshálózattal rendelkezik, ami kellően kiszolgálja a helyi lakosok és a turisták igényeit. A helyi közlekedés vállalat (MPK) reggel 5 és este 23 óra között nyolcvankilenc, éjszaka tizenhét járatot közlekedtet a városon belül és mintegy nyolcvanat az agglomerációban. A helyi tömegközlekedés térképeit itt megtekinthetjük.

A villamosok és buszok ismertetőjele a kék-fehér festés (Krakkó város színei). A megállók szintén a kék-fehér színekről, illetve a megállót jelző táblákról könnyen felismerhetők. Érdekesség, hogy sok helyen, főleg a belvárosban a busz-és villamosmegálló ugyanott van, a villamos az út közepén áll meg, ahol nincs lelépő kiépítve, így a leszállásnál vigyázni kell.

Az aktuális menetrendek megtekinthetők az MPK weboldalán és egy jól használható tömegközlekedési útvonaltervezőt találunk itt.

Többféle jegytípus van forgalomban, léteznek egy illetve két útra szóló, illetve időkorláthoz (20, 60, 90 perces, 24, 48, 72 órás valamint egyhetes) kötött jegyek. Az aktuális jegyárakról szintén az MPK weboldalán találunk részletes tájékoztatást.

Jegyeket vásárolhatunk az utcai kioskok némelyikében, a forgalmasabb megállókban elhelyezett automatákból, a sárga "A" vagy "Automat Biletowy" felirattal ellátott buszokon és villamosokon (ezeken van jegykiadó automata), legvégső esetben a vezetőtől. A vásárolt jegyeket a járműveken érvényesíteni kell, és fontos tudni, hogy az érvénytelen jeggyel utazóknak  komoly bírságot kell fizetni.