Utazás Krakkóba

Amennyiben egyénileg és nem szervezett út keretein belül szeretnénk Krakkóba utazni, repülővel, busszal, vonattal vagy autóval érdemes nekivágnunk az útnak.

2018 áprilisa óta közvetlen repülőjáratot üzemeltet a LOT légitársaság Krakkóba. Díjszabása miatt talán nem ez a legideálisabb választás, de jó és kényelmes alternatíva lehet, ha a pénz nem számít.

Ha busszal tervezzük az utazást, választhatjuk a Volánbusz/FLIXBUS közös járatait, amelyekkel a hét minden napján, naponta többször, olcsón (néha szinte fillérekért) és kényelmesen eljuthattunk Krakkóba, mindössze hét óra alatt. Ezen kívül az Intercars társaság üzemeltet még buszjáratot Budapest-Krakkó viszonylatban.


Vonattal a EuroNight járataival nem egész tíz óra alatt érhetünk Krakkóba úgy, hogy az éjszakát a vonaton töltjük. Részletes információkkal szolgál a MÁV Csoport oldala, ahol a menetrendről és jegyárakról is lehet tájékozódni.

Budapestről indulva, autóval a legkézenfekvőbb a Budapest - Parassapuszta - Zólyom (Zvolen) - Besztercebánya (Banska Bystrica) - Donovaly - Rózsahegy (Ružomberok) - Chyzsne - Myślenice - Kraków útvonal. A mindössze 400 km-es út viszont 6-7 órát is eltarthat a forgalmi és időjárási viszonyoktól függően, mivel autópálya hiányában az egymást érő falvak és sebességkorlátozások miatt lassabb a haladás. A szlovák autópálya matricát viszont mindenképpen érdemes megvenni, hogy az egyetlen 20 km-es autópálya szakaszt ne kelljen kikerülni. 

Jóval hosszabb (650 km) a végig autópályán haladó Budapest - Pozsony - Brno - Ostrava - Katowice - Kraków útvonal, amin szintén 6-7 óra alatt Krakkóba érhetünk. Ebben az esetben viszont a több benzinköltség mellett az autópálya díjakkal is számolni kell, cserébe gyorsabb haladás biztosított a sztrádán. Szlovákiában és Csehországban matricás, míg Lengyelországban fizetőkapus rendszer működik. A Katowicét Krakkóval összekötő A4-es autópályáról itt tájékozódhatunk.

Az ország különböző pontjairól indulva érdemes az útvonalakat átgondolni, hiszen Miskolcról Kassa, majd Poprad felé haladva rövidebb az út, és például Győrből sem érdemes Budapest felé kerülni. 
Kontakt
info@setakrakkoban.hu