Utazás Krakkóba

Amennyiben egyénileg és nem szervezett út keretein belül szeretnénk Krakkóba utazni, repülővel, busszal, vonattal vagy autóval érdemes nekivágnunk az útnak.

2018 áprilisa óta közvetlen repülőjáratot üzemeltet a LOT légitársaság Krakkóba. Díjszabása miatt talán nem ez a legideálisabb választás, de jó és kényelmes alternatíva lehet, ha a pénz nem számít.

Busszal a Volánbusz/FLIXBUS közös járataival, a hét minden napján, naponta többször, olcsón (néha szinte fillérekért) és kényelmesen eljuthattunk Krakkóba, mindössze hét óra alatt. 


Vonattal a EuroNight járataival nem egész tíz óra alatt érhetünk Krakkóba úgy, hogy az éjszakát a vonaton töltjük. Részletes információkkal szolgál a MÁV Csoport oldala, ahol a menetrendről és jegyárakról is lehet tájékozódni.

Budapestről indulva, autóval a legkézenfekvőbb a Budapest - Parassapuszta - Zólyom (Zvolen) - Besztercebánya (Banska Bystrica) - Donovaly - Rózsahegy (Ružomberok) - Chyzsne - Myślenice - Kraków útvonal. A mindössze 400 km-es út viszont 6-7 órát is eltarthat a forgalmi és időjárási viszonyoktól függően, mivel autópálya hiányában az egymást érő falvak és sebességkorlátozások miatt lassabb a haladás. A szlovák autópálya matricát viszont mindenképpen érdemes megvenni, hogy az egyetlen 20 km-es autópálya szakaszt ne kelljen kikerülni. 

Jóval hosszabb (650 km) a végig autópályán haladó Budapest - Pozsony - Brno - Ostrava - Katowice - Kraków útvonal, amin szintén 6-7 óra alatt Krakkóba érhetünk. Ebben az esetben viszont a több benzinköltség mellett az autópálya díjakkal is számolni kell, cserébe gyorsabb haladás biztosított a sztrádán. Szlovákiában és Csehországban matricás, míg Lengyelországban fizetőkapus rendszer működik. A Katowicét Krakkóval összekötő A4-es autópályáról itt tájékozódhatunk.

Az ország különböző pontjairól indulva érdemes az útvonalakat átgondolni, hiszen Miskolcról Kassa, majd Poprad felé haladva rövidebb az út, és például Győrből sem érdemes Budapest felé kerülni.