Utazás Krakkóba

Amennyiben egyénileg és nem szervezett út keretein belül szeretnénk Krakkóba utazni, autóval, busszal vagy vonattal érdemes nekivágnunk az útnak.

Közvetlen repülőjárat sajnos nem közlekedik Budapestről Krakkóba, de varsói vagy bécsi átszállással a LOT és Austrian Airlines légitársaság járataival eljuthatunk a városba, amennyiben mindenképpen repülni szeretnénk. 

Ha busszal tervezzük az utazást, igen sok lehetőség áll rendelkezésünkre. A Volánbusz nemzetközi járataival, valamint a FlixbusRegioJet és Intercars társaságok a hét minden napján, naponta többször induló autóbuszaival olcsón (szinte fillérekért) és kényelmesen eljuthattunk Krakkóba, mindössze hét óra alatt. 


Vonattal a Metropol EuroNight vonatokkal mintegy 11 óra alatt érhetünk Krakkóba, illetve haza a szintén éjszaka közlekedő Silesia nemzetközi gyorsvonattal. Részletes információkkal szolgál a MÁV Csoport oldala, ahol a menetrendről és jegyárakról is lehet tájékozódni.

Budapestről indulva, autóval a legkézenfekvőbb a Budapest - Parassapuszta - Zólyom (Zvolen) - Besztercebánya (Banska Bystrica) - Donovaly - Rózsahegy (Ružomberok) - Chyzsne - Myślenice - Kraków útvonal. A mindössze 400 km-es út viszont 6-7 órát is eltarthat a forgalmi és időjárási viszonyoktól függően, mivel autópálya hiányában az egymást érő falvak és sebességkorlátozások miatt lassabb a haladás. A szlovák autópálya matricát viszont mindenképpen érdemes megvenni, hogy az egyetlen 20 km-es autópálya szakaszt ne kelljen kikerülni. 

Jóval hosszabb (650 km) a végig autópályán haladó Budapest - Pozsony - Brno - Ostrava - Katowice - Kraków útvonal, amin szintén 6-7 óra alatt Krakkóba érhetünk. Ebben az esetben viszont a több benzinköltség mellett az autópálya díjakkal is számolni kell, cserébe gyorsabb haladás biztosított a sztrádán. Szlovákiában és Csehországban matricás, míg Lengyelországban fizetőkapus rendszer működik. A Katowicét Krakkóval összekötő A4-es autópályáról itt tájékozódhatunk.

Az ország más tájairól érdemes az útvonalat átgondolni, hiszen Miskolcról Kassa, majd Poprad felé haladva rövidebb az út, és Győrből sem érdemes Budapest felé kerülni. 
Kontakt
info@setakrakkoban.hu