Mária-templom

Krakkó megszámlálhatatlanul sok temploma közül, kétség kívül a város főterén álló Mária-templom (Kościół Mariacki) a legismertebb. Régészeti kutatások bizonyítják, hogy a ma is álló épület egy, a XIII. század elején épült templom maradványaira épült, amely megsemmisült Lengyelország tatár lerohanásának idején. A korai gótikus stílusú Mária-templomot 1290-1300 között építették, megszentelésére 1320-ban került sor. Az ezt követő évszázadban a templom fokozatosan bővült, végleges formáját a XIV. század végére nyerte el. Jelentős átalakítások történtek Nagy Kázmér uralkodása idején, majd 1478-ban felépítették az oldalsó kápolnát és az északi tornyot, elsősorban a városban tomboló tüzek és az ellenség megfigyelésének céljából.

A templombelsőt lenyűgöző pompa és gazdagság jellemzi, az ólomüveg ablakok, a kék csillagos mennyezettől eláll az ember lélegzete. A csodálatos, fából készült szárnyas oltár a 15. századi német művész, Veit Stoss (más néven Wit Stwosz) alkotása, 1477-1489-ig készült. Az oltár három féle fából, tölgyből, vörösfenyőből és hársfából készült. A szárnyakon levő domborművek Jézus Krisztus és Szűz Mária életéből származó jeleneteket mutatnak be. Korábban a hívek előtt csak főbb egyházi ünnepek alkalmával nyitották ki az oltárt, , manapság már minden nap megcsodálható.

(Az oltár jelenleg restaurálása alatt áll, a munkálatok előre láthatóan 2020-ig tartanak, így a látogatás során bizonyos részei nem láthatóak.)

A templom tornyából minden órában eljátszott dallamról itt olvashatsz bővebben.

A Mária-tepmlom 1947-ben
foto: fortepan/Bogdan Celichowski


INFO

Kościół Mariacki
cím: plac Mariacki 5, 31-042 Kraków
web: mariacki.com

Nyitva tartás:
Hétfő - Szombat: 11.30 - 18.00
Vasárnap 14.00 - 18.00

Belépőjegyek:
Normál jegy: 10 PLN
Nyugdíjas (65 év felett): 8 PLN
Diák és gyerek: 5 PLN

A templomot a főbejárton keresztül csak a hívek látogathatják, turisták számára belépés az oldalsó bejáraton a plac Mariacki felől. Belépőjegy vásárlás a plac Mariacki 7. szám alatt.

(Utolsó frissítés: 2019. október 28.)